Dijeta Mršavimo zajedno 27. kolovoza 2016.

Zašto je bitnije smanjiti opseg struka, a ne tek izgubiti kilograme?

Struk_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznato je da debljina povećava pritisak na zdravlje srca, međutim, jedno novije istraživanje američkih znanstvenika još je jednom potvrdilo da je područje nakupljanja masnoća u tijelu uglavnom bitnije od ukupnog stupnja uhranjenosti pri procjeni rizika od bolesti srca.

Masno tkivo oko struka je najopasnije

Možda zvuči nelogično da možemo imati normalnu tjelesnu masu i ujedno sve čimbenike rizika koje imaju i pretile osobe – samo stoga što nam je masno tkivo koncentrirano oko struka. Masno tkivo koje se nalazi u tom području nazivamo i visceralno tkivo, a ono je značajno „labilnije“ (lakše ulazi u cirkulaciju krvi i putuje po tijelu) i problematičnije za naše srce i krvne žile nego primjerice masno tkivo koje je smješteno na stražnjici i bedrima.

Brojna istraživanja dovela su u vezu širi obujam struka s različitim upalnim stanjima te bolestima poput inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2, povišene razine kolesterola u krvi i bolesti srca. Naime, smatra se da je masno tkivo koje okružuje unutarnje organe opasnije za zdravlje od potkožnog masnog tkiva.

Iako su mnoge mlade žene sklone očajavati nad strukom koji se ne uklapa u manekenske mjere, medicinski gledano, obim struka kod žena veći od 80, a kod muškaraca 94 cm smatra se „magičnom“ granicom koju ne bi trebalo prelaziti. Nešto liberalniji pristup navodi podatak od 88 cm za žene i 102 cm za muškarce i te vrijednosti nikako ne bi trebao prelaziti opseg tvojeg struka.

Izračunaj svoju idealnu tjelesnu težinu!

Bitan je omjer struka i bokova

Također, bitan je i omjer struka i bokova koji ukazuje na rizik od pojedinih bolesti. Naime, pokazalo se da su osobe koje imaju masno tkivo smješteno u gornjem dijelu tijela – oblik jabuke – u većem riziku od kardiovaskularnih bolesti (posebice infarkta miokarda i moždanog udara) i dijabetesa. Novije studije povezale su širi opseg struka s povećanom učestalošću nekih vrsta karcinoma (primjerice karcinoma debelog crijeva) i demencije u starijoj dobi.

U novom istraživanju sudjelovalo je 200 žena i muškaraca s dijabetesom tipa 1 ili dijabetesom tipa 2 koji nisu pokazivali simptome koronarne bolesti. Funkcija srca im je ispitana ehokardiogramom i kompjutoriziranom tomografijom, a najveća pozornost bila je pridana lijevoj klijetki – srčanoj komori zaslužnoj za dostavu kisikom bogate krvi do mozga i ostatka tijela.

U istraživanju je uočeno da je bez obzira na indeks tjelesne mase i ukupnu tjelesnu masu, abdominalna pretilost, odnosno, nakupljanje masti u području struka bilo povezano s najslabijom funkcijom lijeve klijetke.

Autori su tako zaključili da veliki opseg struka, kao i oblik tijela u tipu „jabuke“, za razliku od tipa „kruške“, može dovesti do bolesti srca te da smanjenje opsega struka može sniziti rizik.

Ako želiš individualne savjete nutricionista, učlani se u Mršavimo Zajedno Klub.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.