Dijeta 24. lipnja 2009.

Smisao za humor otkriva vitalnost

Zlatko-Pejic-S-Polaznicima-Akademije-Zivljenja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zlatko Pejić, najpoznatiji makrobiotički zdravstveni savjetnik iz Makronove, voditelj programa Makrobiotikom do vitalnosti i Akademija življenja, za zdravukravu.hr je otkrio gdje se krije vitalnost i objasnio zašto biti mršav ne znači nužno i biti vitalan

Ne postoji jednoznačna definicija vitalnosti, odnosno vitalnost ne možemo promatrati parcijalno. Ona podrazumijeva sinergiju vitalnih faktora, koji ovise o našem životnom stilu, navikama, svakodnevnim aktivnostima itd. Svaka osoba ima svoj vitalni kapacitet koji se može realizirati tako da postižemo vitalni minimum, vitalni optimum, vitalni maksimum te konačno i izostanak vitalnosti.

Niti mršavost niti punašnost nisu znakovi vitalnosti

Kako su vitalni potencijali izuzetno individualni, ne možemo govoriti niti o jednakim pokazateljima vitalnosti u svih osoba, a koji se često krivo tumače trenutnim trendovima. Tako se misli da je osoba vitalna ako je mršava, no u našim krajevima postoji i stereotip o tome da su upravo punije osobe zdrave i vitalne. Niti mršavost niti punašnost nisu znakovi vitalnosti, iako moram zamijetiti da je većina stogodišnjaka mršava.

No, bez obzira na to, ono što moramo naglasiti jest individualni pristup i promjenjivost -- tijekom života prolazimo kroz različite faze kako vitalnosti, tako i tjelesne težine (gdje također postoji zabluda o univerzalnoj 'idealnoj' težini).

Razumjeti i prepoznati pad vitalnosti

Nekvalitetna prehrana, pogotovo ako nije individualizirana, stres, nekvalitetno disanje, slabi nasljedni faktori, onečišćen okoliš, iscrpljujući rad, autodestruktivni stil življena -- sve to doprinosi gubitku vitalnosti. Nesanica, gubitak apetita, povlačenje u sebe, kronični umor, trajno nezadovoljstvo, smanjen libido upravo su znakovi pada ukupne vitalnosti. No, nešto što u mnogočemu povezuje navedene pojave izrazit je nedostatak prilagodljivosti na psihičkoj, emocionalnoj i fizičkoj razini.

Neprilagodljivost, kruti stavovi, ekstermno kritički um, a priori neslaganje ukazuju na izostanak vitalnih faktora na prosudbenoj razini. Ako se držimo konstantno jedne emocije, tuge ili bijesa, i pri tome se ne krećemo kroz široki spektar emocionalnih stanja, te se u raznim prilikama osjećamo žrtvom, bivamo ranjivi, tada nedostaje emocionalne vitalnosti. Ako naše tijelo gubi pokretljivost, fleksibilnost zglobova, sposobnost prilagođavanja klimatskim uvjetima i sukladno tome proživljavamo razne simptome, tada je to znak nedostatne vitalnosti na fizičkoj razini.

Njegovanje vlastitih izvornih sposobnosti

Današnji moderan život doveo nas je do toga da više i ne cijenimo vitalnost, jer svaku nesposobnost nadomjestimo ili sredstvom ili pomagalom koje nas učini tek toliko sposobnima da 'guramo dalje'. Ne postoji tajni recept za povećanje vitalnost jer, kao što sam spomenuo na početku na realizaciju naših vitalnih kapaciteta moramo djelovati sveukupnim životnim stilom.

Širok je spektar mogućnosti vraćanja i održavanja vitalnosti, navest ću tek neke. Svoju prehranu trebamo temeljiti na cjelovitim namirnicama te minimalno ili umjereno obrađenim namirnicama konzumiranima na kvalitetan način (u miru, dugo žvakanje itd.). Pored toga potrebno je naučiti amortizirati stres, uspostaviti stil življenja koji će unaprjeđivati naše sposobnosti, više se kretati u prirodi, družiti se s ljudima te usvajati vještine i praktična znanja koja podižu specifične sposobnosti našeg organizma (vježbe disanja, joga, meditacija).

Makrobiotikom do vitalnosti u sedam dana

Zanimljivo je iskustvo polaznika seminara 'Makrobiotikom do vitalnosti', koji sa suradnicima vodim na Hvaru evo već desetu godinu za redom, jer pokazuje da osobe koje imaju zdravstveni problem i pad vitalne energije mogu optimizirati svoje vitalne kapacitete u roku od gotovo samo sedam dana. To potvrđuje njihov subjektivni osjećaj, ali i mjerljivi faktori poput poboljšane krvne slike, zamjetne fizičke pokretljivosti, poboljšane respiratorne aktivnosti, uspostavljene detoksikacije, unaprijeđene ph ravnoteže u organizmu itd.

U tih osoba je također zamjetan ključan pomak na razini raspoloženja gdje se javlja naglašeniji smisao za humor (jedan od pokazatelja vitalnosti), življa i intenzivnija komunikacija, samopouzdanje te spremnost da se suoče s daljnjim životnim izazovima. Generalno govoreći, svaka bi osoba trebala tri mjeseca u godini dana posebno se pozabaviti i sustavno raditi na podizanju vitalnih sposobnosti.

Više informacija o vitalnosti možete pronaći na: www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.