Dijeta 26. studenoga 2009.

Šalica bijelog čaja vraća vitalnost

Bijeli_Caj-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bijeli čaj poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote, izuzetno je rijedak jer se bere samo nekoliko dana, a za proizvodnju se uzimaju samo najmlađi listići koji zadržavaju najviše polifenola i imaju jaka antioksidativna svojstva

Bijeli čaj rijetka je vrsta čaja ,jer se bere samo par dana u dalekoj kineskoj provinciji koja se zove Fujian,a jedan od najkvalitetnijih je Silver Needle. U Kini ga navodno još zovu Bai Hao. Tajna ljekovitosti je u tretiranju listova pri branju.

Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnkasto - bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli. Bijeli čaj je poznat kao posebna vrsta zelenog čaja.

Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis. Smatra se nefermentiranim čajem zbog toga što se samo 2% fermentira i to se događa uglavnom za vrijeme sušenja koji zbog minimalne obrade i uzimanja samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj.

Bijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadržava 25% manje kofeina od zelenog
čaja. On prosječno sadržava 15 mg kofeina, a uspoređujući ga sa crnim koji ima 40mg kofeina pogodan je za osobe svih uzrasta.

Pije se preventivno jer jača imunološki sustav, a vjeruje se da pomaže i kod oboljenih od karcinoma. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti.

Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscjeđenog soka od narače,što ga stavlja na pijedestal sa čajevima.

Priprema bijelog čaja

Bijeli čaj se priprema tako da se 2,5 grama stavi na 200 ml vruće vode, a to bi bilo 1,5 žličica na čajnu šalicu.

Priprema bijelog čaja je gotovo identična pripremi zelenog čaja, samo što bijeli čaj nije tako osjetljiv na temperaturu vode, pa se može namakati u vodi od 80-90 stupnjeva, jednu do tri minute.

U Kući zelenog čaja možeš kupiti originalni visoko kvalitetni kineski čaj Silver needle od 50g, po cijeni od 85 kn.

Više info na: kontakt@kucazelenogcaja.com

Mišljenje stručnjaka

Je li bijeli čaj stvarno ljekovit, upitali smo dr.Ignaca Kuliera.

Bilo je mnogo predrasuda u vezi zdravstvenih aspekata čaja jer se u komercijalnom smislu na vrh probio zeleni čaj kao neprikosnoven.

Ali, studija na Pace University 2004 godine razbila je to ustaljeno mišljenje i jasno pokazala da bijeli čaj sadrži više antivirusnih i antibakterijskih čimbenika od zelenog čaja.

Naime, bijeli čaj sadrži najveću količini katehina, povećanu količinu teobromina i galične kiseline. Kao što je čitateljstvu poznato, radi se o antioksidansima važnim u tjelesnoj obrani.

Osim toga bijeli čaj zbog sadržaja pupoljaka sadrži više aminokiseline teanina koja povoljno djeluje na relaksaciju i dobro raspoloženje. Svega toga primjerice kod crnog čaja nema. S bijelim čajem se lako može prevariti zbog povišenog sadržaja kofeina što može biti smetnja spavanju.

Ovaj čaj nema gorčine pa mu šećera ne treba, ali ako netko voli preporučuje se zaslađivač stevia.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.