Dijeta Dijetni savjeti 13. srpnja 2018.

"Probala sam dijetu tijekom koje se gube tri kilograma tjedno i ovo su moji dojmovi"

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sirtuinska dijeta fokusirana je na unos namirnica koje aktiviraju sirtuine poput jabuka, citrusa, borovnica, jagoda, zelenog čaja, peršina, celera, kelja, maslinovog ulja, kapara, chillija, oraha te apsolutnih zvijezda dijete - crnog vina i tamne čokolade. Unos kalorija je prilično restriktivan i moguće je izgubiti tri kilograma za tjedan dana.

Dijetu je probala novinarka portala People.com, Julie Mazziotta i po težini za držanje ocijenila ju je ocjenom 9 od 10 pogotovo u prva tri dana. "Pjevačica Adele je držala ovu dijetu, pa kad je mogla ona, mogu i ja. Motivira me i što je klinički dokazano da se za sedam dana s ovom dijetom mogu izgubiti tri kilograma, pa sam odlučila pokušati", rekla je Mazziotta.

"Autori dijete su Aidan Goggins i Glen Matten, a fokusirana je na unos namirnica koje aktiviraju sirtuine. Sirtuini su vrsta proteina u našem tijelu koji sudjeluju u regulaciji brojnih važnih procesa poput metabolizma, starenja, smrti stanica ili upala. U ljudskom organizmu postoji sedam različitih vrsta sirtuina, a najistraženiji je tzv. SIRT1. Pokazalo se da upravo ovaj protein ima ulogu u katabolizmu masti i kolesterola u jetri te, među ostalim, potiče oksidaciju masnih kiselina. Iako su istraživanja o sirtuinima tek na početku znanstvene studije na ovu temu daju razlog za optimizam", objasnila je osnovnu ideju dijete mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać i iznijela rezultate studije objavljene 2008. godine u časopisu Cell Metabolism:

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Studija je pokazala kako aktivacija SIRT1 potiče oksidaciju masti štiteći od debljine miševe koji su bili na prehrani bogatoj mastima. Iste godine objavljena je i studija u časopisu The International Journal of Obesity koja je pokazala značajnu veću aktivnost SIRT1 u vitkih žena u usporedbi s pretilim ispitanicima. Zanimljivo, autori studije su istaknuli kako restrikcija unosa kalorija može aktivirati sirtuine, a sličan povoljan učinak ima i unos resveratrola, molekule kojoj vino duguje svoju blagotvornost." Pročitaj više o Sirtuinskoj dijeti.

Choco_2 Možda te zanima... Tri kilograma manje za sedam dana! Dijeta

Maslineu Možda te zanima... Hrana tamnije boje za mladolik izgled Hrana

Dnevnik mršavljenja prema načelima Sirtuinske dijete Julie Mazziotte

Dan prije početka dijete

Prije početka treba proučiti načela dijete i kupiti potrebne namirnice. U prva tri dana dijete piju se tri zelena soka od kelja, rikule, đumbira, zelene jabuke, peršina, limuna i maca praha i samo jedan kruti obrok dnevno. To zvuči uznemirujuće, ali veseli činjenica da se nakon ta tri dana jedu dva obroka i piju dva soka. Recepti su od sastojaka koji se mogu naći u bilo kojoj trgovini. Izbor namirnica je ključ dijete jer sadrži polifenole za koje Goggins i Matten kažu da su izvrsni za probavni sustav: "Polifenoli aktiviraju procese u tijelu važne za uklanjanje štetnih tvari i viška masnoće. To čine aktiviranjem naših sirtuin gena - također poznatih kao 'mršavi' geni. To su isti geni koji se aktiviraju postom i vježbom."

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvi dan

Nakon što sam ujutro popila zeleni sok, koji nije često moj izbor, krenula sam u dan i onda sam kao i obično oko 11 sati ujutro osjetila glad. U tim situacijama obično posegnem za zdravim snackovima poput pistacija i energetskih pločica, ali sad to nije bila opcija. Budući da u ovoj fazi dijete mogu pojesti jedan obrok odlučila sam ga uzeti u 16 sati, a u 13 sam već skapavala od gladi. Zeleni sok po pitanju gladi ništa ne pomaže.

Sjetila sam se kako bih rado pojela nešto proteinsko budući da pišem kolumnu What I Eat  (Što jedem) i nutricionista koji stalno govore kako nas proteini drže dulje sitim. Nekako sam izgurala do 17 sati jer nisam stigla od posla jesti kada sam planirala. Otišla sam na ručak (tofu i miso) i dio sam sačuvala i za večeru (to je protiv pravila da se jedan obrok podijeli na dva, ali bila sam previše gladna pa me nije bila briga).

Zeleni_Smoothie_1 Možda te zanima... Zeleni smoothie koji ubrzava mršavljenje Dijeta Možda te zanima... Naša nova blogerica donosi recept za zeleni smoothie koji će razbuditi svakoga Kolumne

Drugi dan

Što više pijem zelenih sokova to sam gladnija. Na današnjem meniju je tofu u začinima i karfiol s couscousom. Nisam vegetarijanka, ali niti velika obožavateljica škampi koje su bile druga opcija za današnji ručak. Ali nakon jela zaključila sam da sam krivo odabrala jer mi tofu i nije baš utažio glad tako da sam ostatak dana bila prilično jadna. Postala sam još ojađenija kad sam se našla s prijateljicama koje su pored ostalog jele salatu, a ja sam pila svoj zeleni sok i zavidjela im čak i na salati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Treći dan

Da, opet je jutro počelo sa zelenim sokom. Moj današnji obrok bio je zadovoljavajući - kelj s crvenim lukom i heljdom, lećom i kokosovim mlijekom. Vjerujem da je to zato jer mi se stisnuo želudac budući da sam unosila ispod 1000 kalorija. Ne važem se, ali već treći dan sam stala u svoje "mršave traperice", a moj inače zaobljeni trbuh bio je puno ravniji. Sada kada više nisam umirala od gladi imala sam novi problem. Inače, vježbam i to vrlo aktivno, idem na CrossFit tri puta tjedno, ponekad i češće, a ostale dane plivam ili trčim.S ovako niskim kalorijskim unosom to nije preporučljivo.

Putem e maila obratila sam se Gogginsu, autoru dijete koji mi je odgovorio. "Blago ograničenje kalorija i visoka količina hranjivih tvari koje aktiviraju sirtuin stvaraju blagi stres u našim stanicama što uzrokuje snažnu aktivnost sirtuina. Previše tjelovježbe samo uzrokuje previše stresa, što bi moglo biti štetno."

Ali, budući da ja volim učinke tjelovježbe na tijelo i raspoloženje ipak sam otišla na CrossFit navečer i znajući da ću otići i na svoje uobičajeno vježbanje u subotu ujutro, kad sam se vratila s treninga skuhala sam si dva jaja i dodatno ih polila s maslinovim uljem i tako prekršila dijetu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Četvrti dan

Konačno je došao dan kada mogu jesti dva obroka na dan. Ali, kako nisam uspjela dobro odraditi svoje treninge na tako malom kalorijskom unosu, odlučila sam da ću početi jesti normalno, ali da ću isprobati recepte iz dijete. Za mene je bio veliki neuspjeh što nisam izdržala dijetu jer sam vrlo tvrdoglava i natjecateljski raspoložena osoba, ali previše volim hranu da bih si svaki dan uskratila dva obroka.

Ostatak tjedna

Ostala jela koja sam kušala kao što su losos, artičoke, celer, endivija, talijanski umak od graha, omlet bila su fantastična i dobro osmišljena. Moj zaključak je da je ova dijeta odlična za osobe koje mogu trpjeti glad i vole zelene sokove. Ali onima koji su poput mene savjetujem da preskoče prvi tjedan i odmah pređu na drugi tijekom kojeg se jedu tri poštena obroka.

Za žene je preporučljivo da dnevno unose minimalno 1200 kcal, a za muškarce 1800 kcal. Članak s iskustvom Julie Mazziotte je originalno objavljen u časopisu People.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.