Prema planu koji je osmislila britanska liječnica dr. Brooke Alpert, utemeljenom na kliničkim istraživanjima, detoks dijeta tijekom koje se organizam oslobađa šećera te navikava na novu vrstu prehrane traje 30 dana. No prva tri dana dijete su posebno važna jer se tijekom tog razdoblja u potpunosti mijenjanju prehrambene navike i izbacuje šećer
Nakon toga slijedi dijetni plan tijekom kojega se koriste zdrave namirnice, bez dodanih šećera. Temelj šećernog detoksa su namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje neće naglo povećati šećer u krvi, pa neće dovesti ni do naglih hipoglikemija koje izazivaju žudnju za jelom i slatkišima. Tako ćeš lakše preboljeti to što su ti gotovo svi slatkiši tijekom četiri tjedna u potpunosti zabranjeni.
Nakon deset dana nestaje želja za slatkim
Umjesto slatkiša, uvodi voćne međuobroke u kombinaciji s orašastim plodovima. Tijekom detoksa nemoj koristiti zamjene za šećer, kao što su med, agavin ili javorov sirup, kako bi se što lakše odvikla od slatkog okusa. Nakon što završiš s detoksom, isprobaj deserte bez šećera i uživaj u njima, no nemoj pretjerivati - jedna do dvije tanje kriške sasvim su dovoljne. Studije koje su pratile ispitanike koji su provodili ovu dijetu pokazale su da je većina uspješno skinula barem nekoliko kilograma i osjećala se poletnije. Nakon prvih deset dana više nisu osjećali neodoljivu potrebu za slatkim. No prava korist za ukupno zdravlje postiže se tek, ako i nakon četiri tjedna nastaviš izbjegavati industrijski proizvedene ili prerađene namirnice i pridržavate se plana prehrane s namirnicama bez dodanog šećera.
Prva tri dana
U prva tri dana zabranjeni su mlijeko, jogurt, sir, žitarice i drugi ugljikohidrati (tjestenina, kruh, riža), šećer bilo koje vrste, alkohol i voće (osim limuna i limete). Od proteina su dopušteni jaja, nemasno crveno meso, svinjski but, piletina, puretina, riba, školjke, tofu, leća, mahunarke i soja. Od povrća smiješ jesti brokulu, kupus, cvjetaču, celer, tikvice, krastavce, kelj, zelenu salatu, gljive, masline (do 10 na dan), papričice i špinat, a od voća limun i limetu. Uživaj u orašastim plodovima, poput badema, indijskih oraščića, kikirikija, pistacija, lješnjaka, chia i sjemenki lana. Od masnoća su dopušteni maslac, kokosovo ulje i maslinovo ulje, a od začina balzamički, jabučni i vinski ocat, đumbir, piment, cimet, ružmarin, kadulja, estragon i kurkuma. Pij vodu, kavu (crna, nezaslađena) te zeleni, crni ili biljni čaj bez šećera.
Odaberi najbolju dijetu za sebe, provjeri kako.
Jelovnik za prva tri dana
Prvi dan:
- Doručak: tri kuhana jaja s povrćem.
- Međuobrok: šaka orašastih plodova, a za ručak oko 170 grama piletine, puretine ili ribe sa salatom i povrćem.
- Večera: napravi 230 grama piletine ili ribe s kuhanim povrćem.
Drugi dan:
- Doručak: međuobrok, ručak i večera sve isto kao i prvi dan samo piletinu zamijeni ribom i napravi drugačije priloge od povrća.
Treći dan:
- Doručak, međuobrok, ručak i večera su isti kao prva dva dana, tako da zamijeniš piletinu ribom i obrnuto kako ne bi imala osjećaj da tri dana jedeš isto. Nakon ova prva tri dana spremna si za sljedećih 27 dana detoks dijete tijekom koje kombiniraš dopuštene namirnice.
Do kraja prvog tjedna
I dalje svaki dan trebaš jesti po tri obroka nemasnog mesa, ribe ili tofua od 170 grama, no meso možeš zamijeniti i drugim izvorima bjelančevina, poput leće. Još su zabranjeni svi šećeri i većina ugljikohidrata, ali možeš polako uvoditi prirodne šećere - mliječne proizvode ili sir (do 30 grama) ili jednu jabuku na dan. Dopušteno je i crno vino, no najviše tri puta tijekom toga tjedna. Povrća možeš jesti koliko želite. Biraj prokulice, brokulu, cvjetaču, celer, tikvice, kelj ili špinat. Možeš vratiti u prehranu mrkvu, luk i rajčice. Kako bi smanjila osjećaj gladi, dodaj šaku orašastih plodova (do 30 grama) na dan. Od masnoća, dopušteni su maslinovo i kokosovo ulje. Smiješ piti i nezaslađenu kavu s malo mlijeka, no ne više od dvije šalice na dan. Pij dvije litre vode na dan, a dopuštene su i sve vrste čajeva, osobito zeleni, crni ili biljni.
Primjer jelovnika
- Doručak: Manja čaša jogurta s 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki i žlicom narezanih badema. Nezaslađena kava ili čaj.
- Međuobrok: Jabuka narezana na kriške, 2 žlice maslaca od kikirikija, bez dodanog šećera.
- Ručak: 170 grama ribe ili piletine na žaru sa svježim povrćem.
- Večera: 170 grama kozica sa zelenom salatom i čašom crnog vina.
Drugi tjedan
Tijekom drugog tjedna možeš proširiti prehranu na dva obroka mliječnih proizvoda na dan, ali i dalje jedi tri puta po 170 grama bjelančevina. Uz jabuke, možeš dodati i 100 grama bobičastog voća. Sve ostalo jednako je kao i u prvom tjednu, osim što se sad možeš počastiti sa 100 grama slanih krekera dnevno. Nemoj varati i uzimati drugu vrstu keksa koji imaju puno veće količine šećera.
Primjer jelovnika
- Doručak: Omlet od 3 jaja s dodatkom mozzarelle, gljiva i luka po želji s dva krekera bogata vlaknima. Čaj ili kava.
- Međuobrok: 100 grama bobičastog voća i 30 g badema.
- Ručak: Leća sa špinatom i čaj od mente.
- Međuobrok: Svježi kravlji sir s jabukom.
- Večera: Artičoke kuhane na pari s piletinom pečenom na roštilju. Alternativa može biti i brokula kuhana na pari.
Treći tjedan
Upotpuni prehranu kvalitetnim žitaricama, ali i s malo crne čokolade, do 30 grama na dan. Dopuštena je i tjestenina od cjelovitih žitarica.
Primjer jelovnika
- Doručak: 100 grama zobene kaše sa žlicom bademova maslaca i 100 grama bobičastog voća. Dodaj 2 žlice lanenih sjemenki i popij kavu ili čaj.
- Međuobrok: Jabuka i malo tvrdog sira (komadić veličine kutije šibica).
- Ručak: Salata od tune s povrćem, začinjena octom i maslinovim uljem te dva integralna krekera.
- Međuobrok: Umak od avokada s mrkvom.
- Večera: Salata od piletine s povrćem i kozjim sirom te preljevom od senfa. Kriška voća namočena u otopljenu crnu čokoladu.
Četvrti tjedan
Tijekom četvrtog tjedna ubaci u prehranu još kvalitetnih ugljikohidrata: dopušteno je dva puta dnevno po 100 grama tjestenine od cjelovitih žitarica, smeđe riže ili kruha od cjelovitih žitarica, također.
Primjer jelovnika
- Doručak: Sendvič od cjelovitog kruha i dvije kriške pureće salame, kriška rajčice, malo avokada i pola grejpa.
- Međuobrok: 100 grama ricotte i jedna jabuka. Možeš posuti jabuku s malo cimeta.
- Ručak: Čili od tri vrste graha s dva krekera.
- Međuobrok: Naranča i šaka orašastih plodova.
- Večera: Salata s feta sirom i celerom te riba s roštilja. Za desert 30 grama tamne čokolade.