Dijeta Dijetni savjeti 16. studenoga 2016.

Otkriveno zašto dijeta i domaći sok od naranče idu zajedno

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici sa sveučilišta u Buffalu utvrdili su da sok od naranče neutralizira oksidantni stres koji nastaje u organizmu nakon nezdravog obroka, punog masti i ugljikohidrata, te na taj način štiti krvne žile od oštećenja.

Do ovih rezultata su došli nakon istraživanja u kojima su sudjelovale tri skupine zdravih muškaraca i žena kojima je prethodno ponuđen visokokaloričan doručak.

Naran630 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Poznato je da jedna naranča sadrži onoliko vitamina C koliki je preporučen dnevni unos, ali ovo voće osim vitamina C, B i A, sadrži i ostale korisne tvari kao što su aminokiseline, beta - karoten, pektin, folnu kiselinu, kalij, kalcij, jod, fosfor, cink, mangan i željezo. 

Najkorisniji dio naranče je njena sočna pulpa, ali su i ljuska i opna naranče također vrlo bogate antikancerogenim tvarima i antioksidansima. Točnije, sadržaj bioflavonoida (antioksidansa) i vitamina C najveći je u ovim dijelovima ploda.

Prava istina o kupovnom soku od naranče

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.