Želiš se riješiti masnih naslaga na trbuhu i bokovima? Isprobaj Okinawa dijetu koja osim što nudi jednu od najzdravijih prehrana na svijetu, obećava vitku liniju i dugovječnost, tvrdi poznati nutricionist dr. Ignac Kulier
Autori knjige koja je dugo bila bestseller 'The Okinawa Program' napravili su dijetni program pod nazivom Okinawa Diet Program. To je jedinstven pristup zdravoj prehrani, tj. stil života koji je autohton na japanskom otoku Okinawi.
Prednosti Okinawa dijete:
- dijeta educira što su pravi ugljikohidrati i kako ih najbolje pripremiti, te što su prave masnoće i proteini
- obećava zdravo mršavljenje i rješavanje trbušnog sala kod muškaraca i sala na bokovima kod žena
- dopušta da jedeš bez dramatičnog ustezanja od kalorija i bez akutnih napada gladi
- dopušta kombinaciju zapadne i istočne kuhinje, jedu se tradicionalna jela koja koriste domoroci otoka koji je nadaleko poznat po tome što se tamo živi najzdravije i najdulje na svijetu
Radi se o hrani bogatoj hranjivim tvarima, a relativno siromašnoj kalorijama. Izvorno to su jela i običaji otočja Ryukyu kojem pripada i Okinawa kao najveći otok. Otočje je poznato po zdravim i mršavim ljudima, a svakome tko dođe na boravak dulji od mjesec dana garantira se gubitak od nekoliko kilograma. Temelj prehrane su batata, morski proizvodi i alge (kobe), te sojin sir tofu uz veliku količinu žitarica.
U usporedbi s japanskom prehranom, ova je kalorijski 25 posto slabija. Hrana je siromašna mastima, ali izuzetno bogata A vitaminom i jodom te mineralima. U odnosu na Japan hrana sadrži samo 25 posto njihovog šečera i 75 posto njihovog zrnevlja. Dnevni obrok podrazumjeva ribu i kobe koji su bogate jodom.
Osim svinjetine drugo meso se uopće ne koristi. Okinawa se ponosi uzgojem svinja koje su na otok naselili Amerikanci za vrijeme rata. Zanimljivo, Okinavljani konzumiraju veliku količinu svinjskog mesa i kad se kaže 'meso' misli se na svinjetinu. Zahvaljujući svojoj izolaciji od Japana i zapadne civilizacije, Okinavljani dožive bez problema 110 godina života i rade do zadnjeg daha bez vidljivog napora koji je u nas vidljiv već iza 65 godina.
Pročitaj zašto mediteranska dijeta zaustavlja starenje...
Jelovnik
S obzirom na kalorijsku gustoću, autori dijete su hranu podijelili u 4 kategorije:
- perolaku koja ima manje od 0,8 kalorija/gram i zaista je slaba
- laganu koja ima 0,8-1,5 kaloriju/gram i treba ju konzumirati umjereno
- srednju- koja ima 1,5-3,0 kalorije/gram koju treba konzumirati vrlo pažljivo
- tešku koja ima 3-9 kalorija/gram i treba ju maksimalno izbjegavati
Poznata su jela od svinjskih iznutrica i bogate mesne juhe. Jedino jelo koje se na otoku konzumira više od svinjetine je tofu. To istovremeno znači da ima obilje sojinog mlijeka i sojinog umaka.
Kombinacija s ribom i obiljem zrnaste hrane smatra se idealnom u svakodnevnoj prehrani. U tanjuru se često nalazi svinjsko meso i tofu (chanpuru). Vječni dodatak jelima su kombu, tj. morske alge posebno pripremljene i osušene pa potom marinirane.
Navodno da nemaju kalorija, ali zato su bogate željezom i jodom. Navodno Okinavljani nemaju povišeni tlak ni povišeni kolesterol upravo zahvaljujući kombou.
Okinavljani su apsolutni rekorderi po konzumiranju povrća. Detaljnom analizom je utvrđeno da je ono zastupljeno u svakom obroku, a najčešće se koristi slatki krumpir (batata) koji izvrsno uspijeva na otoku.
Ponuda ribe je vrlo bogata i stanovništvo uvijek dobiva svježe ulovljenu. Nakon slatkog krumpira na drugom mjestu po potrošnji je riža.
Otok ima najviše stogodišnjaka po glavi stanovnika na svijetu. Od pića pije se zeleni čaj koji ohlađen stalno stoji na dohvat ruke. Srčani i moždani udar su najrjeđi na svijetu, a debljine kao da nema.