Dijeta 13. kolovoza 2015.

Kako izbjeći odustajanje od dijete?

Mrsavljenje_Dijeta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si jedna od onih koje često idu na dijetu, onda vjerojatno znaš koliko je teško pridržavati se pravila pojedine dijetalne prehrane. Većina dijeta se uglavnom temelji na zabrani konzumiranja određenih namirnica, posebice slatkiša, što mnogima koji upravo te namirnice vole jesti teško pada. Članicu Mršavimo zajedno kluba zanima kako može vratiti motivaciju nakon uzastopnog kršenja pravila dijete, a odgovor joj je dao psiholog Igor Čerenšek

U Klubu nema zabranjenih namirnica

Za razliku od klasičnih i rigoroznih dijeta, unutar Mršavimo zajedno kluba nema izgladnjivanja niti zabranjenih namirnica. Mršavimo zajedno kluba omogućuje ti da sve potrebne informacija o zdravom i prirodnom mršavljenju pronađeš na jednom mjestu. Tu možeš pronaći jelovnike prema mediteranskom, kontinentalnom i vegetarijanskom tipu prehrane prilagođene baš tebi, plan tjelovježbe, pomoć stručnjaka, podršku članova unutar Kluba i sadržaj uz koji ćeš usvojiti zdrave navike te mršavjeti 1 kilogram tjedno.

''Ponekad zgriješim u prehrani jer se nađem u situaciji kada moram jesti u određenom restoranu ili u prilici kada je neka proslava pa ne želim biti 'posebna' i odbijati hranu. Dogodi se da mi se zaredaju takvi dani pa osjećam kako gubim fokus i teško se motiviram da se uopće vratim dijeti. Kako takve situacije izbijeći i prilagoditi ih dijeti?'', upitala je članica Kluba, a odgovor joj je dao naš stručnjak psiholog Igor Čerenšek.

Prihvaćanje vlastitih pogrešaka

Prihvaćanje svojih pogrešaka i povremenih ''koraka unatrag'' dio je tvog procesa promjene. Moj je savjet da prihvatiš svoje povremene pogreške kao normalnu i čak nužnu pojavu te da svaku pogrešku tog tipa analiziraš tako da se usmjeravaš na svoje snage, a ne na svoje nedostatke. Pogreške te čine jačom ako to želiš, a ne slabijom. Nakon pogreške je najbolje isti ili sljedeći dan vratiti se na pravi put i potruditi se da na njemu što duže ostaneš. Tako prihvaćaš sebe upravo onakvom kakva jesi, a ne onakvom kakva 'trebaš biti'. Cilj ovog programa je zdrava promjena u granicama ostvarivosti i realnosti, a ne inzistiranje na savršenstvu koje se tu nikako ne uklapa.

Ako malo promisliš, uočit ćeš koje su to situacije i koji su tvoji okidači koji te dovode u loše stanje jer je stanje (emotivno) to što te navodi na pogrešku, a ne sama situacija. Ponekad se radi o negativnim mislima i tvrdnjama poput: moram, uvijek, nikada, svi…itd. Prepoznavanjem okidača i negativnih obeshrabrujućih misli riješit ćeš dio problema. Jednom kada ih prepoznaš, moći ćeš ih promijeniti jer su takve misli vrlo rijetko istinite i često su iracionalne. Ako ne možeš promijeniti misao, tada imaš opciju odabira drugog oblika ponašanja koje je usmjereno na rješavanje problema, a ne na zadovoljstvo putem hrane.

Za stručnu pomoć pri mršavljenju, individualne jelovnike te plan treninga uz koji možeš na zdrav način izgubiti suvišne kilograme, posjeti Mršavimo zajedno klub.

Željno iščekuj svoj sljedeći izazov

Najčešća zabluda ljudi je mišljenje da će ih netko osuđivati jer jedu drugačije ili manje od ostalih. Vrlo rijetko si baš ti ta osoba koju svi promatraju, a često nitko ne obraća pažnju na to što i koliko jedeš. Razumijem tvoju težnju za hranom u tom trenutku i nerealno bi bilo očekivati da joj se u potpunosti možeš oduprijeti, stoga se jednostavno limitiraj količinom hrane i biraj hranu koja je zdravija ili manje kalorična. Kada te uhvati potreba da posegneš za drugim kolačem, prisjeti se što to znači za tebe i u kojem ćeš smjeru krenuti nastaviš li tako.

Prvi koraci su kao i sa svime u životu najteži. Posveti se još snažnije svom programu i usmjeravanju na svoj novi izbor u sljedećem danu. Također, podsjeti se na svoje odluke i stavove te na svoja uvjerenja u procesu promjene i nastavi spremno dalje, željno iščekujući svoj sljedeći izazov. Ako tvoji stavovi i odluke nisu u potpunosti definirani, predlažem da identificiraš svoje jake strane, svoje stavove, uvjerenja, motive i ciljeve (kratkoročne i dugoročne) i prihvatiš da je tvoj put težak i prepun uspona i padova, a jedino strpljenjem i ustrajnošću ćeš ih ostvariti.

Ako te zanima te kako se nositi s kriznim trenucima prilikom procesa mršavljenja ili što jesti umjesto slatkiša dok si na dijeti, učlani se u Mršavimo zajedno klub i potraži savjete stručnjaka nutricionista, psihologa i fitness trenera. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.