Dijeta 07. siječnja 2010.

Obline su ženi najbolje prijateljice?

Spojena_Fotka-Zk
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta ima svoj početak i kraj, a ono što je potrebno za dugoročne rezultate je mijenjati vlastiti stil hranjenja, vrijeme obroka i količinu hrane koju unosiš u tijelo, smatra Mara Orehovec, prof. i psihoterapeut, i objašnjava vječnu žensku potrebu za ljepotom i seksipilom

Psihoterapeutica Mara Orehovec objasnila nam je vezu između ženske težnje za ljepotom, trendova i vremena u kojem živimo.

'Žene su se od pamtivijeka uređivale, od prvih civilizacija možemo pratiti kult lijepih tijela, slavila se ljepota i njega tijela. Iz vremena u vrijeme mijenjali su se kriteriji prema ljepoti. U 20. stoljeću odbacile su se podsuknje i otkrilo se žensko tijelo. Coco Chanel je napravila revoluciju u naglašavanju ljepote ženskog tijela'.

'Početkom prošlog stoljeća ženstvene su bile putene i zaobljene žene, a nakon Drugog svjetskog rata zbog posljedica nestašice hrane u modi su bile mršave žene. Krajem 60-tih i početkom 70-tih Twiggy nameće potpuno druge kriterije. Do Twiggy simboli ljepote i seksipila bile su Sofia Loren, Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot'.

Kako se žene danas mogu najbolje nositi s visokim kriterijima i trendovima u ljepoti koje nameću mediji i društvo u kojem je najvažnije biti lijep i vječno mlad, upitali smo Maru Orehovec.

'Trebamo osvijestiti svoje tijelo, prihvatiti ga takvo kakvo jest, jer ne mogu sve žene izgledati isto. Onda svoje tijelo, onakvo kakvo je, trebamo njegovati i učiniti od njega najbolje što možemo'. Žene koja prirodno ima izraženije obline i bokove, ne treba se boriti protiv toga, već to iskoristiti kao svoju prednost'.

Hranjenje kao svečanost

Hranjenje bi trebalo biti svečanost kojoj se posvećuje određeno vrijeme, smatra Mara Orehovec. Stil hranjenja, vrijeme obroka i količina hrane koju unosimo utječe na kvalitetu naših života.

'Mozgu treba 20-tak minuta kako bi dobio informaciju da je želudac sit i da mu ne treba više hrane. Većina ljudi radi grešku jer u kratko vrijeme pokušava u sebe strpati što više hrane', objašnjava Mara.

'Zato bismo trebali steći naviku sporijeg jedenja; obrok bi trebao trajati 20 do 30 minuta i za to vrijeme bismo trebali misliti na hranu i uživati u njoj. Važno je što jedemo, koliko jedemo, kada jedemo i u kakvom smo stanju dok jedemo', rekla je Mara Orehovec.

Za vrijeme obroka treba puno pričati, jesti manje porcije, piti puno vode i uživati u hrani, smatra Mara.


Žene i dijeta

Prof. Mara Orehovec u centru za oblikovanje tijela SlimaBella vodi i savjetovanja i radionice u kojima pomaže ženama da promijene vlastite stavove i prehrambene navike i postignu ravnotežu između duha i tijela.

'U mom rječniku ne postoji riječ dijeta. Žene su danas nažalost jako opterećene dijetama koje obećavaju brze rezultate, a takve dijete su kao da neprestano šamaraš svoj organizam', objašnjava Mara.

'Smatram da je važno naučiti jesti ono što nas hrani, a ne ono što nas deblja i to bi trebao postati novi način prehrane'. 'Dijeta ima početak i kraj, a ono što je potrebno za dugoročne promjene su nove navike', dodaje.

'Doručak je jako važan, kao i međuobrok, a kao vrlo zdravu aktivnost preporučujem šetnju umjesto vožnje s autom kad god je to moguće'.

Poremećaji u prehrani

Mara Orehovec se osvrnula i na najčešće poremećaje u prehrani - bulimiju i anoreksiju.

Nezadovoljstvo vlastitim tijelom ponekad izvire i iz okoline, privatnih odnosa, visokih kriterija koji su nam nametnuti. Važno je prepoznati vlastiti problem i nakon toga reagirati.

'Kod bulimije djevojke najčešće žele izbaciti van putem hrane loše emocije koje nastaju u tijelu'.

'Anoreksija i bulimija su zapravo poziv u pomoć, dok je s druge strane debljanje potreba za povlačenjem u sebe'.

Kod debljine se, objašnjava, osoba zapravo podsvjesno brani od nekih vanjskih uvjeta stvarajući oko sebe taj zaštitni sloj masnih naslaga.

Opaziti, prepoznavati i prilagoditi se, te voditi, dobitna je formula za rješavanje svih problema, smatra Mara.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.