Dijeta 10. studenoga 2016.

Naša procjena o vlastitom tijelu utječe na zdravstveno stanje

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Texasu ukazuju kako zapanjujuće velik broj žena normalne i prekomjerne tjelesne mase pogrešno doživljava vlastitu tjelesnu masu.

Znanstvenici smatraju kako ovo pogrešno shvaćanje može utjecati na ponašanje i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i ostalih stanja koja se povezuju s pretilošću.

Izbor dijete i kilogrami

U istraživanju je sudjelovalo više od 2200 žena dobi od 18 do 25 godina koje su imale zadatak ispuniti anketu s pitanjima o tjelesnoj visini i masi te o samoprocjeni i ponašanju vezanim za tjelesnu masu. Od ukupnog broja ispitanica, čak 52 posto je prekomjerne tjelesne mase ili pretilo. Rezultati također pokazuju kako gotovo 25  posto žena prekomjerne tjelesne mase i 16 posto žena normalne tjelesne mase pogrešno procjenjuje svoje tijelo.

Pokušaj pogoditi koliko kilograma imaju žene na fotografiji

Žene koje ne smatraju da imaju prekomjernu tjelesnu masu imaju statistički manju vjerojatnost da su pokušale ili pokušavaju izgubiti višak kilograma, bilo na preporučeni način ili brzim nepreporučljivim dijetama. Netočna procjena može dovesti do prekoračenja granice prekomjerne tjelesne mase i dosegnuti pretilost čime se rizik od raznih bolesti značajno povećava. S druge strane, žene normalne tjelesne mase, koje smatraju da imaju previše kilograma, imaju veću vjerojatnost da se pridržavaju nepreporučljivog načina mršavljenja čime i one ugrožavaju svoje mentalno i fizičko zdravlje. 

Ovo je razlog zbog kojeg je tvoja težina manja ujutro

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.