Dijeta 20. lipnja 2014.

Najgore dijete posljednjih godina

Dijeta4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što si sve spremna učiniti za vitku liniju i za koji kilogram manje na vagi? Ako provodiš svoje vrijeme na forumima, tražeći podršku od virtualnih ili stvarnih prijateljica i tražiš li dodatnu potvrdu svoje odluke da kreneš baš na tu dijetu, nadam se da će te pregled najgorih dijeta koje donosim u tome razuvjeriti

Što si sve u stanju žrtvovati da tvoja vaga do ljeta ili do nekog bitnog datuma pokazuje 5, 10 ili 15 kg manje? Smatraš li opravdanim korištenje bilo kojih sredstava kojima bi došla do tog 'svetog' zacrtanog cilja? Ili ipak dvaput razmisliš kada je riječ o tvojoj prehrani? Podrazumijevaš li da drastična promjena načina prehrane i unos namirnica ima konkretan učinak na tvoje zdravlje? Znaš li da isprobavanje raznih dijeta ostavlja trag na tvom metabolizmu i na tvojoj psihi?

Razmišljaj kritično, informiraj se kod stručnjaka, na pravim mjestima, čitajući i pitajući prave informacije. Nastoj ne srljati u prvu novu dijetu koja ti se svidjela, zbog naziva ili zbog vrste namirnica koja se stavlja u prvi plan.

Na što obratiti pozornost kako bi znala da ova dijeta nije za tebe?

 • Ako neka dijeta u opisu svojih osnovnih 'zakona', koristi rečenicu: ''ne voliš li vježbati, ova je dijeta za tebe'', ''u ovoj dijeti ne trebaš vježbati'', znaj da si na krivom prehrambenom putu koji će te nakratko zavesti, ali i na kraju razočarati.
 • Dijete koje koriste određene faze: 'faza napada', 'faza mirovanja', 'faza škroba' ili 'voćni tjedan', 'povrtni dan' su promašene i znanstveno neutemeljene dijete (čitaj: dugoročno neučinkovite, a neke od njih su i za zdravlje potencijalno opasne i ako se primjenjuju dugoročno).
 • Dijete koje te u svojim osnovnim postulatima upozoravaju kako trebaš mirovati jer ćeš ionako zbog načina provođenja te dijete (namirnica) imati manje energije - znaj da su te u tom slučaju 'izmuljali' i da izlažeš svoje zdravlje riziku.
 • Dijete koje zbog mogućih nedostataka hranjivih tvari već u samom startu preporučuju primjenu multivitaminskih i multimineralnih dodataka prehrani. Pozitivno je barem što tvorci ovakvih dijeta otvoreno komuniciraju kako se uslijed jednolične i neraznolike prehrane (mali izbor namirnica) mogu dogoditi određene manjkavosti hranjivih tvari pa je potrebno spriječiti njihov nastanak.
 • Dijete koje koriste jednu vrstu namirnica ili samo jednu skupinu namirnica (voćne ili povrtne dijete ili pak vrlo niskougljikohidratne-visokoproteinske dijete). Takve dijete ne omogućavaju unos svih esencijalnih hranjivih tvari, s obzirom na to da uglavnom obiluju jednom vrstom makronutrijenata (ili ugljikohidrata ili proteina ili proteina i masti). Takve su dijete ujedno i za zdravlje najopasnije. Najznačajnije predstavnice su Atkinsonova i Dukan dijeta.

Dukan dijeta ('francuska' visokoproteinska dijeta) 

Ova dijeta u svojim je postavkama slična spomenutoj čuvenoj Atkinsonovoj dijeti. Riječ je o visokoproteinskoj dijeti, podijeljenoj u četiri faze, od kojih se ističe prva faza znakovita naziva 'faza napada'. Sam naziv ne sluti na dobro jer se već time implicira da se vlastiti organizam, odnosno metabolizam napada ili šokira. I to oružjem zvanim – proteini (bjelančevine). Posljedica: zakiseljavanje organizma (koje se nalazi u pozadini nastanka najznačajnijih kroničnih nezaraznih bolesti današnjice), ketoza (stvaranje ketonskih tijela kao posljedica metaboličke razgradnje masti) te stvaranje neugodnih miomirisa nalik na aceton i maslačnu kiselinu. Takva prehrana naročito u prvoj fazi tzv. napada izrazito opterećuje funkciju bubrega i jetre, što je i pojašnjeno u nedavnoj studiji in vivo, u kojoj su kod ispitnih životinja uslijed ovakvog načina prehrane nastali bubrežni kamenci. Valja reći kako je do nastanka bubrežnih kamenaca došlo već nakon 12 tjedana! Ovakva dijeta izrazito je restriktivna prema povrću, što je nedopustivo, pa makar to bilo 'samo' u 'prvoj fazi'. Samim time, prijeti i opasnost od težeg probavnog zatvora, ali i od metaboličkih smetnji te nutritivnih deficita. Uz sve navedeno, da istaknem samo kako Dukanova dijeta preporuča aspartam (umjetno sladilo) u neograničenim količinama, dok istovremeno zabranjuje limunov sok (u prvoj fazi), smatrajući ga izvorom nepoželjnih ugljikohidrata. Pametnom dosta.

Atkinsonova dijeta (Atkins for life; Dijeta dr. Atkinsona; američka, visokoproteinska masna prehrana. Mesna dijeta)

Za ovu dijetu pouzdano se zna da je jedna od najnezdravijih i najopasnijih za zdravlje. Osobno smatram da bi je dekretom i zakonom trebalo zabraniti, a primjenjivati samo pod strogim liječničkim nadzorom kada je indicirana u kliničkim uvjetima (npr. ketogena dijeta kod epilepsije). Atkinsonova dijeta značajno povećava rizik od srčanih, moždano i krvožilnih bolesti, uzrokuje povećanje kolesterola u krvi; osobe na ovoj dijeti stalno su konstipirane (imaju probavni zatvor), podložne su stvaranju upalnih procesa uslijed nedostataka višestruko (omega-3- plava riba, riblje ulje, lanene sjemenke, chia...) i jednostruko nezasićenih masnih kiselina (maslinovo ulje, orasi, bademi, avokado...). Dolazi i do deficita nekih bitnih vitamina i minerala kao što su magnezij, krom pa i jod; potom vitamin B5, vitamin C, itd.. Dermatološki status – stanje kože nerijetko se narušava zbog nedostatka vitamina i mineralnih tvari, esencijalnih masnih kiselina (omega-3) s obzirom na to da se crveno meso i mliječni proizvodi kao bogati izvori zasićenih masnih kiselina stavljaju u prvi plan, iako je i plava masna riba bogat izvor i proteina i zdravih omega-3 masnih kiselina. Zatvor probave je u ovakvoj dijeti posve uobičajen, kao i promjene krvnog tlaka, povišeni kolesterol u krvi, moguće su aritmije srca, grčevi u mišićima, a rezultat su narušavanja ravnoteže elektrolita (mineralnih tvari). Umor, nesanica, manjak energije, kronična hipoglikemija (jer se mozak pogoni na nastala ketonska tijela uslijed dominantne visokoproteinske i masne prehrane)., samo su neki od opipljivih simptoma.

Za razliku od Dukan dijete, Atkinson se ne obazire na masne proteinske namirnice. Dapače, crveno meso, slanina, jaja, maslac i ostali masni mliječni proizvodi, sir, sve su to namirnice koje čine okosnicu njegove dijete. One se same jedu nekoliko dana pa i tjedana, ovisno o trajanju takozvane faze indukcije, a i kasnije u takozvanim fazama održavanja. Isključivanje orašastih plodova, sjemenki (u prvoj fazi), vrlo nizak unos ugljikohidrata od 5 g na početku pa do 'velikodušnih' 25 g na dan, graniči s 'vjerovali ili ne' kategorijom.

UN dijeta ('AN' dijeta)

Ako nisi do sada čula, apeliram da ovu dijetu više nikako ne zoveš 'U-EN dijeta', već 'AN dijeta'. Organizacija Ujedinjenih Naroda svakako ima pametnijeg posla oko čuvanja mira, svjetske baštine ili suzbijanja gladi u ugroženim područjima Zemlje, nego da izmišlja trendovske dijete kojima bi se mršavilo. UN organizacija nema odjel koji bi se bavio proučavanjem korisnosti i štetnosti dijeta, kao što se moglo čuti principom buke u komunikacijskom kanalu. Objašnjenje zašto se zove AN dijeta? U slobodnom prijevodu s engleskog jezika to znači NE-DIJETA, što je stvarno i istina jer se jede sve i svašta, uz bitan kriterij da se ispoštuju dani kada se jede određena vrsta namirnica. No, tako se ide iz krajnosti u krajnost. Od potpunih restrikcija i zabrana pa sve do prejedanja odrescima svinjetine, pečenja ili pak krumpirom, naravno u određene dane. S obzirom na to da organizam lakše kompenzira nedostatke nakon restrikcija koje se događaju svaka 2-3 dana kada dolazi do rotacije namirnica, ipak je manje opasna za zdravlje od Dukan i Atkinsona, čije restrikcije traju tjednima.

Kod nas, ova jako popularna dijeta, osim postignutim rezultatima, jednako je poznata i po tome kako je ogroman postotak tih ljudi nakon tog perioda i vratio izgubljene kilograme ili čak - još i prikupio koji dodatni kilogram. Fijasko. Koji je ipak rado isprobavan. Do sljedećeg razočaranja.

Dijeta integralnim žitaricama 

Integralne (cjelovite) žitarice, ma kako zdrave bile i imale pozitivan učinak na probavu (vlakna) te vitaminsko-mineralni status (jer se upravo ljuštenjem istih lišavaju vrijednih mineralnih tvari vitamina), ne mogu same odraditi sav posao kod uravnotežene prehrane i mršavljenja. Izuzev pseudožitarica amarantha i kvinoje koje imaju povoljan proteinski sadržaj pa donekle i zobi, one manjkaju upravo ovim nutrijentom. Žitarice načelno manjkaju lizinom, vrlo bitnom aminokiselinom pa to treba imati na umu. Žitarice su također načelno bogate fitatima i oksalatima, isto tako i glutenom (raž, pšenic ai ječam) pa se i ovdje pokazuje da 'jednodimenzionalno predoziranje' jednom skupinom namirnica nema konkretne koristi na mršavljenje.

Voćne dijete s jednom voćkom ili povrtnicom u glavnoj ulozi (banana dijeta, grejpfrut dijeta, kupus juha dijeta....)

Ideja kako bi se samo ugljikohidratima moglo smršavjeti ima smisla isto kao i vodom gasiti požar nastao strujnim udarom. No, neke od navedenih dijeta uvode uz dominantnu 'glavnu zvijezdu' voćku ili povrtnicu - i druge namirnice, no naglasak je uvijek na nekoj zvučnoj namirnici. Iako grejpfrut sadrži u sebi čitavu skupinu flavonoida, od kojih je naringin najzanimljiviji termogenik kao potencijalna pomoć kod mršavljenja, pouzdano se zna da je grejpfrut ogledni primjer namirnice koja utječe na metabolizaciju lijekova (ako se oni troše) te hrane. Uz to, ni voće niti povrće ne sadrže proteine koji imaju strukturnu i termogenu ulogu u mršavljenju te reguliraju sitost. Kupus juha omogućuje stvaranje pogodne sredine za probiotičke bakterije, no to nikako nije dovoljno samo po sebi za mršavljenje. To je isto kao da postavljaš krovni prozor, a nisi sagradila čvrste temelje prizemlja kuće.

Zaključak

Riječ 'dijeta' izvorno na grčkom jeziku znači 'prehrana', 'način i stil života'. Dijeta je način prehrane kojim bi trebala živjeti čitav život, pritom se osjećajući sjajno, puno energije; nužno ne znači uvijek i trošiti stotine kuna na egzotične i skupe namirnice ili must-have dodatke prehrani već uživati u okusima, mirisima i izgledu hrane, pa i u njihovoj količini. To je ideja zdravog mršavljenja. Ili kao što kažu neki moji klijenti: ''Nikad nisam više količinski jela, a pritom i konstatno mršavjela.'' To je cilj. Uživati u hrani i pritom mršavjeti, nikako se ne izgladnjivati; ne provoditi cikličke promjene namirnica već imati pravilno nutritivno raspoređen obrok; to je ideja svake prave, idealne dijete koja će onda i dugoročno dati rezultate.

Više o dijeti integralnim žitaricama doznaj ovdje.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Default avatar -
   Roms

   Odličan članak! Nadam se da će ga mnogi pročitati!

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.