Cilj nedavno održane radionice Škole mršavljenja by nutricionist Nenad Bratković, pod stručnim vodstvom akademika kulinarstva chefa Branka Ognjenovića i magistra nutricionizma Nenada Bratkovića bio je pokazati kako zdrava prehrana za mršavljenje ne podrazumijeva neukusnu prehranu. To su dokazali ukusnim receptima
Čak 7 centimetara manje u bokovima
Škola mršavljenja magistra nutricionizma, sveučilišnog magistra fitofarmacije i dijetoterapije, direktora NutriConsult d.o.o. tvrtke za konzalting u nutricionizmu i voditelja istoimenog nutricionističkog savjetovališta Nenada Bratkovića jedinstveni je program zdravog mršavljenja i načina prehrane. Logičan je slijed višegodišnjeg rada, brojnih predavanja, za medije napisanih članaka i edukativnih aktivnosti koje provodi magistar Bratković na području nutricionizma u Hrvatskoj i regiji. Riječ je o višemjesečnom programu koji za cilj ima trajnu promjenu života polaznika, s kvalitetnijom prehranom, stručnom podrškom nekoliko stručnjaka i novonaučenim obrascima redovitog bavljenja sportom.
Kao što je i prva generacija polaznika Škole mršavljenja magistra Bratkovića dala sjajan rezultat, i druga generacija polaznika već sada ostvaruje slične rezultate. ''Najbolji rezultati među mojim polaznicima nakon samo mjesec dana programa su 5 kilograma manje, 4 centimetara manje u struku te čak 7 centimetara manje u bokovima! Ulogu u tome imaju i redovito pohađanje treninga Škole koji se održavaju tri puta tjedno, provođenje programa prehrane te informacije koje dobivaju na predavanjima i konzultacijama'', napominje nutricionist.
Uspješna samoobrana od 'štetnih' namirnica
Sadržaj novog programa Škole znatno je unaprijeđen, budući da je ideja nutricionista Bratkovića od samog početka bila okupiti tim stručnjaka uz koji bi svatko na svom području prenosio znanje neophodno pri mršavljenju. Tako ovogodišnji polaznici Škole imaju potporu trenerice Petre Seličanec koja vodi funkcionalni trening, a koji polaznici jako hvale s obzirom na to da aktivira sve mišićne skupine i pomaže pri mršavljenju. ''Većina vježbi odnosi se na rad donjeg dijela leđa i trbuha, što su kod većine i najslabiji dijelovi tijela. Također, kratak odmor između vježbi dovodi do maksimalnog sagorijevanja masti i izgradnje mišića te do povećanja aerobnih i anaerobnih kapaciteta'', napominje trenerica te dodaje da unatoč tome što postoje vježbe koje su polaznicima pomalo mrske i teške, njezino budno oko im ne dopušta 'švercanje' pa tako uz dodatnu motivaciju i to teško postane lako izvedivo.
Potporu polaznicima Škole daje i Hrvoje Maleković, psiholog s bogatim korporativnim i konzultantskim iskustvom na području psihologije. ''U sklopu Škole mršavljenja osvješćujem polaznike o tome kako djeluju mehanizmi koji im mogu omogućiti da ne posegnu za slatkim kad im 'nastupi kriza'. Isto tako radimo na samoregulaciji, promjeni stavova prema 'štetnim' namirnicama i mentalnoj samoobrani kada im se, pogotovo u večernjim satima, nudi zašećerena hrana u koju su dodane trans-masnoće. Iako službeno ne postoji ovisnost o hrani, polaznici ipak ponekad pokažu apstinencijske simptome. Znanje koje usvoje na predavanjima pomaže im da se bolje suoče s takvim teškoćama'', pojašnjava psiholog.
Primamljivo i funkcionalno mršavljenje
Škola mršavljenja by nutricionist Nenad Bratković jedinstveno se ističe i po edukativnoj radionici zdravog kuhanja, kojom je nedavno moderirao jedan od hrvatskih najpoznatijih chefova, akademik kulinarstva Branko Ognjenović. Suradnja između chefa Ognjenovića i magistra Bratkovića nastala je s obzirom na to da oba stručnjaka pokazuju interes prema srodnom stručnom području nutricionizma, odnosno kulinarstva. ''Sve je započelo s mojom zamisli da ljudima prikažem kako zdrava prehrana, u ovom slučaju za mršavljenje, nije nipošto neukusna već itekako primamljiva, bogata prirodnim bojama i okusima, a samo je potrebna postupna edukacija. Štoviše, primjenom nekih trikova možemo znatno poboljšati okus, miris i kulinarski doživljaj jela, koje pritom postaje i funkcionalno za mršavljenje'', pojašnjava magistar Bratković.
Chef Ognjenović je u svom kulinarskom studiju Majstor kuhar u sklopu Škole mršavljenja pripremio za polaznike nekoliko ukusnih jela: krem juhu od tikvica, rižoto od prosa, pileći file s povrćem u woku, kremu od batate s prosenim pahuljicama. Pripremio je i domaću juhu od heljde te lonac složenac s oslićem za koje ti donosimo recepte namijenjene za četiri osobe, a nutricionist Bratković pojašnjava zašto su odabrali upravo te namirnice.
Nauči kako pripremiti juhu od heljde i lonac složenac s oslićem.
Domaća juha od heljde
Sastojci:
- Heljdina kaša - 0,20 kg
- Mrkva - 1 kom.
- Šampinjoni - 1 šaka
- Komorač - 1 kom.
- Crvena paprika - 1 kom.
- Rajčica - 1 veća
- Luk - 1 veća glavica
- Češnjak - 2 zrna
- Tikvica - 3 kom., cca. 300 g
- Maslinovo ulje - 0,03 l
- Sol, papar - vrh noža
- Peršin - 1 veza
Priprema: Luk očisti, sitno nareži na kockice i preprži do zlatno-žute boje na masnoći. Zatim dodaj mrkvu pa ostalo povrće po tvrdoći, koje također lagano p rži. Dodaj heljdu, bijeli luk, zalij vodom ili temeljcem i pusti da lagano kuha. Dotjeraj okus i pred kraj dodaj rajčicu koju si prethodno narezala na kockice. Još lagano prokuhaj da heljda skroz pomekani. Serviraj tako da obilato pospeš sitno sjeckanim peršinom.
Komentar nutricionista Bratkovića: U prehrani je pretjerano zastupljena pšenica kao da je jedina žitarica, a ujedno obiluje glutenom. Heljda, koja je u biti trava, a doživljavamo je kao žitaricu, posve je zaboravljena. To je neopravdano budući da sadrži specifične antioksidanse i djeluje detoksikacijski, posebno na jetru. Serviramo li je uz komorač i ostalo povrće, djelovat će prikladno i kao blagi diuretik te će poboljšati probavu. Juhe doprinose hidraciji koja je nužna za uspješno mršavljenje.
Lonac složenac s oslićem
Sastojci:
- Oslić - 0,50 kg (120 g po osobi)
- Krumpir - 0,20 kg (50 g po osobi)
- Luk - 2 glavice (130 g po osobi)
- Bijeli luk - 4 zrna
- Mrkva - 1 kom, 0,10 kg
- Celer - 0,10 kg, 1/2 kom.
- Tikvica - 0,10 kg, može do 0,30 kg
- Peršin - vezica
- Lovorov list - 2 kom.
- Maslinovo ulje - 1 i 1/2 čajna žličica
- Papar u zrnu - prstohvat
- Svježa rajčica - 2 kom.
- Bijelo vino - 0,10 l
- Sol, papar - po potrebi
Priprema: Povrće očisti i nareži na deblje ploške. Ribu očisti, odreži leđne peraje pa nareži na veće komade. Povrće stavi u jednu posudu, dodaj sol, papar, malo maslinova ulja i lovorov list pa dobro promiješaj u jednoličnu mješavinu. Komade ribe posloži po tom povrću tako da ih malo uroniš, ali da opet ostanu vidljivi. Prelij vodom ili ribljim temeljcem, bijelim vinom i stavi da brzo zakuha. Kad je zakuhalo, pusti kratko da kuha, a zatim smanji plamenik i pusti da lagano uz rub krka. Ne miješaj, samo lagano tresi posudu da se komadi ribe ne bi raspali. Prije posluživanja dotjeraj okus i pospi kosanim peršinom. Serviraj tako da na stol izneseš sve zajedno s posudom u kojoj se pripremalo jelo.
Komentar nutricionista Bratkovića: Proteini su jedni od ključnih momenata u mršavljenju te je nužno pogoditi njihov pravilan omjer za svaku osobu. Oslić je, baš poput heljde, posve zapostavljen, a kao bijela riba idealno se slaže u složencima s povrćem. Ovaj obrok je mediteranska prehrana u malom. Ujedno, ovo je i razmjerno financijski prihvatljiv obrok.
Saznaj kako su polaznice Škole mršavljenja by nutricionist Nenad Bratković trčanjem smršavjele 24 kilograma.