Dijeta Dijete A-Ž 08. lipnja 2019.

Mršavija već za pet dana: Dijeta s maslinama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerujemo da je većini poznato koliko su masline i maslinovo ulje zdravi. Masline su bogate vlaknima, aminokiselinama, kalcijem, cinkom, fosforom, bakrom, selenom i željezom, vitaminima B, C, E i R.

U 100 grama zrelih maslina ima oko 6,3 posto ugljikohidrata, 0,8 posto proteina i 10,7 posto masnoća. Zato nije niti čudno da liječnici često preporučuju konzumiranje 10 do 12 maslina prije samog doručka, kao prevenciju svih bolesti.

Konzumacija maslina smanjuje rizik od povišenog kolesterola

Svakodnevna konzumacija maslina smanjuje mogućnost pojave povišenog kolesterola, pa tako i nastanak srčanožilnih bolesti, a vrlo su dobre za probavu, pa smanjuju i rizik od gastrointestinalnih bolesti. Ipak, po zastupljenosti vitamina u maslinama, prvo mjesto zauzima vitamin E, koji uz velike količine drugih antioksidanasa može neutralizirati štetne toksine u organizmu. Također, omogućuje brže obnavljanje stanica tijela, posebno onih koje utječu na starenje. Zato se maslinovo ulje vrlo često koristi u industriji kozmetike, posebno onoj koja je namijenjena za obnavljanje kože.

Maslinovo ulje pak pomaže u izlučivanju žuči, što omogućava normalnu probavu i apsorpciju hranjivih sastojaka. Bogatstvo minerala vrlo je važno za funkciju bubrega, koji su uz jetru važni za izbacivanje štetnih toksina iz organizma, što na kraju pridonosi boljem zdravlju kratkoročno i dugoročno.

Maslinev | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Detoksikacijska dijeta koja ne smije trajati duže od pet dana

Ali, vratimo se dijeti s maslinama, koja je u biti još jedna u nizu detoksikacijskih dijeta, koje u kratkom roku služe za čišćenje organizma, ali ne smiju se provoditi duže od pet dana. Naime, one mogu imati velike blagodati za organizam, no s obzirom na to da ne sadrže dovoljno raznovrsnih hranjivih sastojaka, kod dugoročnije primjene mogu naštetiti zdravlju organizma. Nakon njihovog provođenja, preporučuje se zdrava i ujednačena prehrana, a ne povratak starim nezdravim navikama, što može dovesti do ponovnog još većeg povećanja kilograma. Osim toga, ako želiš isprobati ovu dijetu, moraš biti ljubitelj maslina, posebno onih zelenih.

Jelovnik

  • Doručak i večera: Miješana salata: 40 g rukole, 40 g zelene salate, 2 velika svježa krastavca, 40 g zelenih maslina, 1 zelena paprika, 1 rajčica, indijski oraščići, bosiljak, malo aceta balsamica, maslinovo ulje, sol nije potrebna zbog maslina, ali ako ne možeš bez nje, onda stavi sasvim malo morske soli. Za ručak i večeru jedite zelene i crne masline, ali moraju biti nasjeckane. Također, ne treba zaboraviti da crne masline imaju više kalorija nego zelene, pa se zbog toga za bolji efekt dijete preporučuje konzumacija zelenih maslina.
  • Između obroka pij dosta negazirane vode, obične ili mineralne. Tijekom cijelog dana ne smiješ konzumirati više od tri žlice maslinovog ulja. Tijekom dana smiješ pojesti između 30 i 50 grama orašastih plodova – badema, oraha, lješnjaka, indijskih oraščića, a najbolji je period tijekom jutra.
  • Ručak: Cjelovite žitarice: integralna riža, zob, ječam, heljda, kruh od cjelovitih žitarica. Žitarice skuhaj, odnosno pripremi u obliku kaše. Riba je dopuštena kao namirnica, ali u manjim količinama (oko 150 g) spremljena na roštilju. Također su dopušteni mliječni proizvodi kao što je jogurt, kefir, mlijeko s malo masnoća, ali isto tako u ograničenim količinama. Na primjer, jedan jogurt od 200 ml ili šalica mlijeka ili isto tolika količina kefira. Ne smiju se konzumirati nikakva druga ulja osim maslinovog.

Maslinovno_Ulje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Efekt dijete

Na kraju dijete, ne samo da ćeš izgubiti na težini, nego ćeš primijetiti i da ti je koža postala elastičnija. To se događa jer masne kiseline izmasline, normaliziraju metabolizam i stimuliraju sagorijevanje masnog tkiva, ali isto tako reguliraju stvaranje lipida. Dijetu smiju provoditi zdrave osobe i osobe koje imaju problema s povećanim kolesterolom. Ako imaš bilo kakvih drugih zdravstvenih problema ili nedoumica, prije provođenja ove dijete obrati se liječniku ili nutricionistu.

Danska dijeta za 13 dana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.