Dijeta 03. rujna 2015.

Jesenske odluke Mile Elegović

Mila2_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Priušti si nezaboravan doček Nove godine gdje god bila jer možemo odahnuti - stara sezona je na izmaku. Kao svaka normalna bijela vrana, i ja vrijeme računam po svom kalendaru. Ok, i Židovi i Rimljani i astrolozi i tko zna tko, ali oduvijek je moj mali život nanovo započinjao u rujnu - 31. kolovoza ispraćam Staru godinu i 1. rujna slavim Novu

Neka ljeta su zaista ljeta za sjećanje koja vrtimo u svojoj memoriji kao pokvarenu ploču, ali postoje i ljeta za čišćenje, što je dozlaboga teško. Jer zašto baš sada kada je sve u svome ''prajm tajmu'', život šalje SMS: ''Maco, vrijeme je da čistiš'' i to ne bilo što nego, ni manje ni više, svoja uvjerenja?!

Putovanje u uvale srca i duše

I tako kreneš na more. Destinacija - uvale srca i duše gdje bome nitko nije bio dugo. Nemaš hotel u kojem ćeš prespavati jer su ta mjesta potpuno neistražena i pusta. Tamo je sve prekriveno šikarom i kamenjarom. U škrapama spavaju uvjerenja koja uopće nisu tvoja nego su ti ucijepljena tko zna od koga i od kada jer su ih i tvoji roditelji dobili od svojih roditelja, a ovi od svojih i tako unedogled. Uvjerenja koja lukavo šapuću da ne možeš, da nisi, da nećeš moći, da nikad ništa nije dovoljno dobro... 

I dok tumaraš tako, tražeći barem neki tračak nečega što je autentično tvoje u vrijednostima i mjerilima koja te određuju, sretneš pod nekom palmom svoj omiljeni unutarnji konflikt. Onaj koji možda godinama nisi htjela ni čuti ni vidjeti, ne daj Bože suočiti se s njim, onaj koji nekog muža tjera da u toaletu poskrivećki jede čokoladu ili onaj zbog kojeg neka žena ni sebi ni dugima ne može reći ne - ni hrani, ni šefu, ni ljubavniku. Majka svake bolesti - unutarnji konflikt. Ja volim reći 'unutarnji jutarnji konflikt' jer ništa tako dobro ne osvjetljava neosviještene stvari kao jutarnje ljetno sunce.

Ambasadorica Mršavimo zajedno kluba Mila Elegović poziva te da budeš dio zajednice Kluba - učlani se što prije, izgubi kilograme i zablistaj u novom izdanju!

Pošalji poljubac prošlosti i starim uvjerenjima

Nisam imala kuda jer na ovoj destinaciji ne postoji ništa osim istine o sebi pa sam, htjela - ne htjela, konačno smogla snage malo promatrati i uvjerenjakonflikt. Pa smo se njušili, osluškivali, svađali i tukli, ranjavali do krvi, borili, plakali i mirili sve dok nisam mnogim uvjerenjima rekla: ''Sorry mama, sorry tata, sorry XY, ali ja mislim drugačije!''. I nije me više strah mijenjati uvjerenja i biti odgovorna za njih.

S pustog otoka svojih starih uvjerenja skočila sam u more, plivala dugo i sama te konačno doplivala do Paga. Sretala sam i poznate i nepoznate, svi su me pitali ''Kaj si sama na moru?'' - ''Da, jesam i potpuno sam ok!'', odgovorila bih jer sam konflikt i staru kramu i karmu tuđih strahova ovog ljeta zafijuknula negdje na autocesti kod Senja, poslala poljubac prošlosti i na jednoj šetnici srela dragog pisca Mladena Kušeca kako bos gura svoj poni bicikl. ''Evo moje bijele vrane!'', mahnuo mi je, a ja sam odahnula... Jer 1. rujna dolazi moja Nova godina, a htjela bih da bude i tvoja! 

P.S. Što god rekli psiholozi, gurui, svećenici i mudraci koji tako lakonski sugeriraju promjenu uvjerenja, vjeruj mi da je to teško i preteško. Zahtijeva puno vremena, suza, odricanja, samoće i padanja. Ne očekuj ni pomoć niti razumijevanje. Pa ako na kraju balade ostaneš kao orahova ljuska na moru, imat ćeš priliku postati bijela vrana, a to se, vjeruj mi, isplati! Sretna ti Nova godina!

Prijašnje kolumne Mile Elegović pročitaj ovdje.

Ako i ti želiš mršavjeti i vježbati uz pomoć stručnjaka, prijavi se u Mršavimo zajedno klub!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.