Dijeta Dijetni savjeti 24. ožujka 2017.

Mali noćni zalogaji debljaju, ali što ako si zbilja gladna?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Baš si krenula na počinak i evo je. Glad. Znaš da jedenje noću nije dobra odluka, posebice ne ako se pita tvoj struk, ali kako se oduprijeti gladi? Ili ako jedeš, što pojesti? Siromašne večere su često uzrok gladi prije spavanja, pa tako ništa ne postižeš pretjeranim smanjenjem ili preskakanjem tog obroka.

Za početak, otkrij jesi li zbilja gladna

Trebaš moći razlikovati stvarnu potrebu za hranom od lažne gladi aktivirane navikom, nervozom ili potrebom za samonagrađivanjem. Samo slušaj svoje tijelo. Kruli li ti želudac? Kada si zadnji put jela i što?   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dobro uravnoteženi obrok odraslu osobu drži sitom u prosjeku 4 sata. Dakle, ako si jela cjelovit obrok prije manje od 4 sata i ne pokazuješ fizičke simptome gladi, u pitanju je očito umišljena glad.

Recepti za proteinske detoks smoothije za lakše mršavljenje

Možda je glad potaknuta navikom da grickaš nešto dok gledaš film prije spavanja. U tom slučaju, zaposli ruke nečim drugim kako bi se oduprla ovim porivima. Primjerice, slaži Rubikovu kocku.

Ako je okidač za osjećaj gladi stres ili neka emocija, pokušaj si udovoljiti na neki drugi način. Možeš odraditi kraću opuštajuću meditaciju ili izbaciti emocije iz sebe pisanjem u dnevnik ili razgovorom s partnerom ili prijateljicom.

Jesti kada nisi gladna bi bilo isto kao obući džemper kada ti nije hladno - nepotrebno i loše za organizam. Važno je shvatiti uzrok gladi, kako bi se pravilno nosila s njom i ojačala mentalnu snagu.

Što trebaš jesti da bi držala žuč pod kontrolom?

Ako već moraš jesti...

Ako utvrdiš da si zbilja gladna, pokušaj procijeniti koliko. Treba li ti samo par zalogaja ili ipak nešto konkretnije?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U prvom slučaju, pojedi četvrtinu šalice sjemenki ili orašastih plodova. Takva hrana će ti dati dugotrajan osjećaj sitosti, a čak 30% kalorija iz orašastih plodova je neprobavljivo tako da ti neće toliko naštetiti.

Ako je glad ipak jača, dodaj i voće u miks. Kivi je dobar izbor, budući da blagotvorno djeluje na san.

4 neočekivane namirnice uz koje ćeš smršavjeti

Večeraš li dobro?

Ako si toliko gladna da ti ni voće, sjemenke i orašasti plodovi ne pomažu, razmisli o tome što i koliko jedeš za večeru. Ako večeraš oko 6, a budna si do ponoći, naravno da ćeš opet biti gladna prije spavanja.

Isto tako, večera siromašna hranjivim tvarima ili količinski jednostavno premalena, donijeti će ti probleme sa spavanjem, a možda i buđenje u 3 ujutro da bi se odšuljala do frižidera i nešto pojela.

Noćni napitci za detoks organizma i skidanje masnih naslaga

Recept za dobru večeru je u omjerima. Neka povrće bude osnova svega, i to oko 2 šalice povrća po osobi. Dodaj proteine svom obroku, dakle piletinu, jaja ili morske plodove. Zaključi kombinaciju s malo ugljikohidrata - tjesteninom, kvinojom ili krumpirom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.