Dijeta 17. listopada 2024.

Kathy Bates kaže da ju je dijagnoza dijabetesa potaknula da smršavi čak 45 kilograma

Foto: PIXSELL Kathy Bates na prezentaciji serije ''Matlock'' u The Langham Huntington u Pasadeni
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mršavljenje je uvijek vruća tema u medijima, posebice ako se radi o najvećim holivudskim zvijezdama koje su smršavile. To uključuje i Kathy Bates, koja je zbog svoje transformacije u posljednje vrlo često na naslovnicama.

Popularna glumica iz serije Matlock u intervjuu za People otvoreno je govorila o gubitku težine i razlozima zbog kojih je odlučila smršaviti, piše EatingWell.

“To je vjerojatno bilo prije 6 ili 7 godina jer mi je tada dijagnosticiran dijabetes,” rekla je Bates u intervjuu, rekavši da je zbog te dijagnoze započela put prema intuitivnoj prehrani. “Dijabetes je nasljedan u mojoj obitelji, imao ga je moj otac i vidjela sam kroz što je prolazio. Imao je amputaciju noge... Jedna od mojih sestara također boluje od dijabetesa i ona ima ozbiljnih komplikacija. To me je prestravilo, jednostavno me uplašilo i pomislila sam: 'Moram nešto učiniti'”, rekla je Bates.

Možda te zanima... Sharon Osborne o svom iskustvu s Ozempicom: "Previše sam smršavila i ne mogu se udebljati" Dijeta

Dobro je što je nakon što joj je dijagnosticiran dijabetes krenula s hranjivim obrascem prehrane i kao što se vidi, sada čak i sa svojom dijagnozom dijabetesa, ističe zdrav način života, objasnila je EatingWellova urednica za prehranu Jessica Ball.

"Dijabetes je uobičajeno stanje koje pogađa oko 38 milijuna Amerikanaca", kaže Ball. “I dok su ljudi obično apsolutno u šoku kada im se postavi dijagnoza, postoji nekoliko znanstveno potkrijepljenih načina za rješavanje ovog problema. Rad s registriranim dijetetičarom i certificiranim edukatorom dijabetesa izvrsni su za početak”, dodala je Ball.

Bates je izjavila da se, nakon što se okrenula zdravijem načinu života, nije željela vratiti svojim starim navikama, nego je krenula dalje u svom zdravstvenom putovanju, dodavši - "postojala bi vremena kada bih pokleknula, i nekako bih kliznula natrag, ali nikad predaleko.”

Neprepoznatljiva Rebel Wilson pozira u crvenom kupaćem kostimu ponosno pokazujući isklesane noge Možda te zanima... Rebel Wilson priča kako joj se život promijenio od kad je smršavila Fitness

Glumica je promijenila svoju redovnu prehranu - za koju priznaje da se prije redovito sastojala od hamburgera, gaziranih pića i pizze. Sva ova hrana definitivno se može jesti u umjerenim količinama unutar zdrave prehrane, ali dodavanje veće količine voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina u prehranu može biti od pomoći za uspješno upravljanje dijabetesom.

"Dijagnoza dijabetesa ne znači da se morate odreći svoje omiljene hrane", pojašnjava Ball. “Ali svakako može pomoći ako pripazite na svoj cjelokupni obrazac prehrane. Jedete li raznoliko voće i povrće tijekom dana?  Da li u vašim obrocima i međuobrocima ima dovoljno proteina? Jeste li hidrirani? Ovo su važne stvari koje trebaju uzeti u obzir svi oni koji pokušavaju kontrolirati razinu šećera u krvi”, dodala je Ball.

“Puno se govorilo o tome, 'Oh, smršavila je zbog Ozempica'", komentirala je Bates medijske natpise. "Samo to želim ovdje konačno razjasniti da se zna. Smršavila sam oko 36 kilograma, ali zadnjih pet ili deset je uvijek najteže skinuti. I tako, kad je Ozempic izašao... otišla sam svojoj liječnici, a ona je rekla 'ajmo ovo probati'”, objasnila je Bates. Također je izjavila da želi “potaknuti ljude” jer je za nju ovo bio “težak posao” i puno joj je trebalo da dođe do ove težine koju ima sada.

Možda te zanima... Pomoću Ozempica je izgubio 19 kilograma, ali jednu nuspojavu nije očekivao Dijeta

GLP-1 lijekovi poput Ozempica namijenjeni su osobama s dijabetesom kako bi pomogli u kontroli razine šećera u krvi. Nuspojava ovog lijeka je da može uzrokovati gubitak težine, pa iako je Bates ciljna populacija za ovu vrstu liječenja, reputacija Ozempica često se može shvatiti negativno.

“Postoji uobičajena zabluda da su GLP-1 lijekovi, poput Ozempica, 'lak' način za mršavljenje u usporedbi s dijetom i tjelovježbom. Ali to nije prava slika”, kaže Ball. “Ovi su lijekovi osmišljeni tako da djeluju zajedno u kombinaciji s promjenama u prehrani i načinu života, i tada su najučinkovitiji. Oni mogu biti moćan alat za osobe s dijabetesom kako bi poboljšali kvalitetu života i ispunili svoje zdravstvene ciljeve, ali nisu samo metoda za brzo mršavljenje”, dodala je Ball.

"Bila sam odlučna, bila sam apsolutno odlučna da neću vratiti težinu i da ću nastaviti mršaviti, i to je ono što sam učinila. To nije bila neka luda dijeta koju sam pokušavala slijediti. Samo sam slušala svoje tijelo. I tek tada sam osjetila da imam kontrolu nad sobom”, rekla je Bates.

Općenito, Batesin pristup prehrani je dobar: bez pomodnih dijeta, samo intuitivno jedenje i slušanje svog tijela. To je filozofija koju bi trebali svi pratiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.