Dijeta 583 prikaza 27. studenoga 2010.

Karmela na finskoj dijeti

Finska1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U svom dnevniku prehrane i vježbanja Karmela priznaje kako cijeli tjedan nije išla u teretanu ni na tretmane, niti se držala svog standardnog dijetnog jelovnika. Razlog je bio putovanje sa sinom u snježnu Finsku i selo Djeda Mraza. Saznaj kako je tamo trošila kalorije i je li se držala savjeta nutricionistice za "putnu dijetu"

Dragi dnevniče... ili... ma, znate već...

Dakle, evo novosti od proteklog tjedna:
U zadnjih sedam dana nisam prisustvovala NITI JEDNOJ aktivnosti koja mi je tijekom programa "Mršavimo zajedno" propisana. Dakle – NISAM vježbala u teretani. NISAM pohodila TwinTime niti uživala u njihovim kozmetičkim tretmanima. NISAM skuhala niti jedno jelo predviđeno jelovnikom cura iz Vitaminoteke.

Evo što jesam:

Ukrcala sam se u avion za Finsku. Taj je avion i ta Finska dio rođendanskog poklona mojem sinu. Otputismo se nas dvoje na krajnji sjever, skroz do Arktičkog kruga. Laponci kažu – ako imate barem jedan dan u godini bez danjeg svjetla i barem jedan dan u godini bez da sunce zađe, živite u Arktičkom krugu.

Druženje s vilenjacima Djeda Mraza

E.. pa tamo smo se nakanili odvesti tim avionom. Ondje naime živi onaj dragi starac kojem djeca svake godine upućuju božićne želje. Aerodrom grada Rovaniemija službena je zračna luka Djeda Mraza, jer on ovdje, okružen mističnim skandinavskim šumama, sobovima, vilenjacima, pod nebom na kojem je polarna svjetlost česta pojava, ima svoje službeno prebivalište.

Selo Djeda Mraza, kojeg ovdje zovu Joulupuki, nalazi se 8 kilometara od grada, podno planine čije ime, prevedeno s finskog, znači Ušata planina. Planina pomalo sliči na dva velika uha, a legenda kaže da su baš ovdje tajne radionice u kojima vilenjaci izradjuju igračke za Božić, a samo je gorje sasvim čarobno jer može čuti želje djece iz najdaljih krajeva. 

Finci, po prirodi ljubazni i gostoljubivi, bili su nam baš pravo osvježenje. Snijeg posvuda, rijeke zaleđene potpuno ili tek što nisu... Temperature od -5 do -15. I sunce koje izlazi oko 9.30, a zalazi u 14.30. A mi... naoružani skafanderima, šalovima, kapama i rukavicama, radoznali i puni elana, na zdravom zimskom zraku od osam do osam.

Dijetni režim na putovanju

Nutricionistica Martina Blašković iz Vitaminoteke prije puta u Finsku dala je Karmeli savjete što da jede, kako ne bi pokvarila dosad postignute rezultate u mršavljenju:

Provođenje određenog plana prehrane najčešće zahtijeva dosta planiranja unaprijed, prikupljanja namirnica i pripremanja hrane, a ako se u tom periodu nađemo na nekom putovanju, tada situacija zahtijeva još više organizacije i promišljanja o obrocima.

S obzirom da se većina vremena na putovanju provede u hodu, a većina obroka se konzumira u usputnim restoranima, važno je ne podleći primamljivim mirisima jela i naručiti ono što na prvi pogled izgleda najukusnije. 

Sa švedskog stola biraj žitarice i crni kruh

Preporučljivo je bar pokušati slijediti iste smjernice koje ste već prihvatili kao dio svakodnevnice. Ukoliko putovanje uključuje jedan ili dva obroka u hotelu, zasigurno će bogati švedski stol za doručak ponuditi širok izbor žitarica i jogurta ili bar kruh od punog zrna i više vrsta voćnih džemova.

Odluku oko ručka i večere olakšat će odabir onih namirnica koje su predviđene planom prehrane. Iako jelo ne mora biti identično, preporučljivo je voditi računa o načinu pripreme. Stoga nećete pogriješiti ako odabereš jelo pripremljeno pirjanjem, na pari ili na žaru.

Kao i pri svakodnevnim obavezama, i na putovanju su međuobroci važan dio prehrane, pa uz sebe pokušajte uvijek imati vrećicu suhog voća, orašastih plodova ili komad svježeg voća.

Finski specijaliteti idealni za dijetu

Finska gastronomija bazira se na sezonski inspiriranim jelima, tako da se uz svako godišnje doba vežu određeni specijaliteti. Brojna jezera ove zemlje pružaju idealnu priliku za ribolov, što je rezultiralo i učestalom konzumacijom ribe pripremljene na razne načine. Uz ribolov, popularan hobi za mnoge fince je i lov, a srnetina i meso soba čini dio mnogih jela koja se spremaju kod kuće ili u restoranu.

Karakteristična je upotreba žitarica punog zrna, pa se i kruh često radi od cjelovitih žitarica poput ječma, zobi i raži, a velika pažnja poklanja se brojnim vrstama gljiva i bobičastom voću, koje se koristi u svim prilikama, od predjela do deserta. Stoga u Finskoj, uz obilje ribe, cjelovitih žitarica i bobičastih plodova, zasigurno će se lako naći namirnica i jela koji su u skladu sa pravilnom prehranom.

Finska jela i trening u snijegu

Nije bilo teško pratiti naputke o prehrani i tjelovježbi koje, naravno, nisam smetnula s uma.

Za doručak – finska inačica švedskog stola... dakle – svega na izbor! Meni – crni kruh, sirni namaz s vlascem, jogurt. Ili žitarice sa suhim voćem i jogurtom. Ili svježe voće upotpunjeno jogurtom ili integralnim krekerom. Ručak je uvijek bio s nogu – neki sendvič od lososa ili haringe ili neke već tamo domaće ribe, između dvije kriške crnog kruha i s puno zelene salate/rajčice/slično.

Večera se sastojala od salate s piletinom ili izdašne juhe od gljiva. Lokalni restorani brze hrane ponudit će vam i hamburger od soba, ali mi smo ga – iz poštovanja prema Rudolfu, najvažnijem Djedovom letaču – odbili probati.

Kušala sam zato barsku kupinu ili patuljasti dud (kako cloudberry prevode u nas), bobičasto voće reskog okusa, toliko značajno u ovim krajevima siromašnim svježim voćem, da su ga Finci stavili na kovanicu od 2 eura, a u svakoj suvenirnici možete kupiti nakit izradjen u obliku tih narančastih bobica.

Grudanje umjesto teretane

Što se tjelovježbe tiče, ni nje nije manjkalo. Hodali smo po desetak sati dnevno, grudali se, sanjkali, što je, imajući na umu i temperature na kojima smo bili, dobar ekvivalent barem dvama treninzima s Domagojem. Trpili su jedino tretmani u TwinTimeu, jer smo lice, ruke i tijelo obilato mackali zaštitnim kremema koje su štitile od hladnoće na koju nismo navikli.

Pili smo čajeve, odličnu finsku vodu i – glogi, tu blagu vinsku mješavinu, zagrijanu do vrenja, punu začina, grožđica i listića badema, koja jednako dobro grije tijelo i duh.

I sad smo opet kod kuće, spremni baciti se na svakodnevni raspored. Od ponedjeljka će sve biti po starom – treninzi, tretmani, jelovnik... U medjuvremenu, još malo uživamo u mirisu laponske zime koju smo donijeli u kosi i u sjećanju na susret s Joulupukijem i njegovim vjernim pomagačima - vilenjacima i sobovima. I da – šapnuli smo im koju dobru i za vas!

  • Default avatar -
    jeja29

    nadji si muškarčinu i garantirano dolaziš u extra okvire,probaj uspjeh zagarantiran!

  • Default avatar -
    ch

    Vidim da im je bilo sjajno i da su se lijepo zabavili, a sigurno je Karmela skupila puno energije i napunila baterije za daljnji nastavak programa. Samo hrabro dalje!

  • Default avatar -
    ciklama

    baš lijep i maštovit rođendanski dar:)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.