Dijeta Dijetni savjeti 30. travnja 2018.

"Kako sam upoznala trenera na blagajni i smršavjela 17 kilograma"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Andrea Madicka (46), zaposlena kao blagajnica u jednom trgovačkom lancu 31. siječnja ove godine odlučila je izgubiti suvišne kilograme. Krenula je na dijetu, a onda je u trgovini gdje radi upoznala osobnog trenera Denisa Rajčića koji ju je motivirao da ustraje u dijeti i danas ima 17 kilograma manje, a cilj joj je izgubiti još 20.

Andrea je majka i baka, a s kilogramima se "bori" od mladih dana i kako kaže svake godine je postajala sve deblja. Pred kraj prošle godine njezina prijateljica koja je imala 160 kg, a s Keto dijetom je izgubila 40 kg počela ju je nagovarati da joj se i ona pridruži.

Andrein svakodnevni jelovnik

"Odlučila sam se za Keto dijetu jer mi je prijateljica rekla da na toj dijeti mogu jesti kad i koliko hoću", kaže Andrea i opisuje kako izgleda njezin dnevni jelovnik i ima li kave nuspojave: "Jedem sve meso, a od povrća blitvu, karfiol, cvjetaču i drugo niskokalorično zeleno povrće.Od voća ponekad pojedem naranču, redovito pijem limunadu, a na jabuke sam alergična. Pijem i smoothie od cikle. Za doručak obično jedem kajganu, salamu i saltu, za ručak i večeru meso, povrće i salatu. Odlično se osjećam sa 17 kilograma manje, krvna slika mi je uredna, jedino što povremeno patim od opstipacije."

 | Author: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera Foto: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera

Andrea kaže da je imala kriza, ali ih je uspješno preporodila i to zahvaljujući svoj čvrstoj odluci da smršavi te poznanstvu s Denisom Rajčićem.

"Denis redovito dolazi u trgovinu gdje radim i kao sam primijetila njegovu formu i izbor zdravih namirnica koje kupuje počeli smo pomalo pričati o zdravim prehrambenim navikama. Nesebično mi je počeo davati savjete o zdravoj prehrani i vježbanju koji su mi puno pomogli da ustrajem."

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Poznanstvo između polica zdrave hrane i trenerovo neslaganje s jelovnikom

Trener Rajčić se prisjetio kao su se upoznali i objasnio zašto se ne slaže u potpunosti s Andreinim izborom dijete: "Dolazio sam kupovati posne namirnice i onda me ona polako zapamtila i počeli smo pričati i o njezinu problemu s prekomjernom težinom. Ne slažem se u potpunosti s Andreinom dijetom jer je previše restriktivna i savjetovao sam joj da uvede mahunarke koje su pune proteina i cjelovite ugljikohidrate.

Ugljikohidrati od cjelovitih žitarica obiluju vlaknima i to bi joj značajno pomoglo u regulaciji probave. Naravno ugljikohidrate je poželjnije konzumirati u prvom dijelu dana za doručak ili ručak da se te kalorije stignu potrošiti. Također sam joj objasnio i koliko je bitan Glikemijski indeks pojedine namirnice, kao i njezine nutritivne vrijednosti, a ne samo broj kalorija. Osim toga na vlastitom primjeru sam se uvjerio da nije nužno konzumirati ogromne količine životinjskih proteina da bi se oblikovali mišići, nego da se to može postići i s biljnim proteinima. Prehrana treba biti raznolika."

Ugljikohidrati i šećer, ipak nisu potpuno izgnani

Trener kaže da je činjenica da je Andrei njezina dijeta donijela rezultate, ali da uvijek treba imati na umu da smo svi jedinstveni po svojoj biokemijskoj strukturi i da ono što vrijedi za jednog, ne mora vrijediti i za drugog. Objašnjava i da se važno nagraditi. "Ako se netko cijeli tjedan hrani zdravo za vikend može malo sagriješiti. Čak i ja to radim, a živim fitness. Jedino to ne radim kada se spremam za natjecanje, ali to su ekstremno stroge dijete koje traju po tri četiri mjeseca."

Nakon što je trener Rajčić rekao da ni on nije bezgrešan kad su šećer i ugljikohidrati u pitanju i Andrea je "priznala" da i ona sebi jednom tjedno priušti sladoled ili pola kolača.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako bi postigla svoj konačni cilj - još 20 kilograma manje, Andrea se planira prepustiti nadzoru iskusnog trenera Rajčića koji kaže da uz daljnju dijetu i vježbanje Andrea može postići svoj cilj do Nove godine. "Jako je bitan trening jer se restrikcijom prehrane može doći do jedne granice, ali tijelo treba transformirati. Također kada je prehrana u pitanju nju je također važno znati balansirati jer nema smisla samo rezati kalorije, u jednom trenutku ih treba čak i povećati. Smoothieji su odličan način da se u organizam unese više voća i povrća, a mogu zamijeniti i proteinski obrok, ovisno o recepturu", kaže Rajčić koji nam je ustupio recept za proteinski smoothie: "Ovaj smoothie može zamijeniti jedan obrok, a dobar je i kao međuobrok za osobe koje puno vježbaju."

Proteinski smoothie (sastojci za jednu litru ili tri obroka)

  • 500 g posnog sira
  • 1 banana
  • Lanene sjemenke
  • Sezamove sjemenke
  • Mjerica proteina
  • Jogurt po želji
  • Smrznuto šumsko voće
  • Maslac od kikirikija

U 300 ml ovog napitka je oko 30 g proteina 15 g ugljikohidrata i 10 g zdravih masti. Shake se može čuvati dva dana u hladnjaku.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Najvažniji savjeti za vježbanje

Rajčić je otkrio koje vježbe savjetuje Andrei, alii svima koji žele napraviti dobro za svoje tijelo. "Kružni trening je jako dobar, a u svaki trening treba uključiti 4 do 5 osnovnih pokreta. Osnovni pokreti su potiskivanje što je primjerice sklek, povlačenje - npr. na nekoj šipci ili zgib, pregib kukova poput swinga s girjom, vježba za noge - čučanj je izvrstan te ekstenzije jedna od vježbi za ekstenziju je glut bridge (legne se na pod, saviju se koljena i kukovi se guraju prema gore).

Lepi_Deckou Možda te zanima... Tabata metoda: super tijelo za 4 minute! Fitness

Recimo te vježbe se spoje i napraviš dva ili tri kruga s odmorom između serija. Kako bi se ubrzao gubitak na težini između svake serije se mogu odraditi vježbe visokog intenziteta poput marinaca ili Jumping Jacka", objasnio je trener i na kraju zaključio da ljudi previše razmišljaju o vježbanju, a zapravo je bi bila već velika stvar napraviti svaki dan 10 tisuća koraka i naravno piti puno vode. Više o Denisu Rajčiću doznaj na njegovoj web stranici www.denisrajcic.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.