Fitness 24. rujna 2014.

Tabata metoda: super tijelo za 4 minute!

Lepi_Deckou
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti video s četiri vježbe za koje ti treba samo nekoliko minuta, a s kojima možeš postići izvrsne rezultate na tijelu i kondiciji. Vježbe je izveo Marino Bašić, profesor kineziologije i osobni kondicijski trener. Rekvizit za ove vježbe visokog intenziteta je medicinska lopta

Vježbe visokog intenziteta i kratkog trajanja

"Vježbe visokog intenziteta, a kratkog trajanja pomoći će ti da sagoriš višak masnoće u tijelu i učvrstiš mišiće. Odlični rezultati postižu se s kratkim intenzivnim treninzima. Intenzivni treninzi sastoje se od različitih protokola poput Tabate. Tabata se sastoji od 20 sekundi vježbanja i 10 sekundi pauze koje se izmjenjuju kroz 8 serija. Ova metoda vježbanja se može koristiti kod svih vježbi: sklekova, čučnjeva, veslanja. Dakle 20 sekundi vježbaš, zatim 10 sekundi odmora i tako 8 serija što ukupno traje samo 4 minute", objasnio je Marino Bašić.

Intenzivni trening je izuzetno naporan, osobito za početnike u prvih tjedan dana. Da ne bi došlo do ozljeda prije izvođenja vježbi visokog intenziteta važno je dobro se zagrijati.

Vježbe s medicinskom loptom

Za većinu osoba dovoljna je lopta težine tri do šest kilograma. Vježbe se izvode po Tabata protokolu, dakle 20 sekundi vježbanja i 10 sekundi pauze koje se izmjenjuju kroz 8 serija.

  • Vježba br. 1 - Sklekovi s prebacivanjem
  • Vježba br. 1. 2 - Modificirani sklekovi, izvode se sa savijenim nogama, a namijenjeni su ženama ili slabijim muškarcima
  • Vježba br. 2 - Marinci (burpees), bez skleka se napravi ekstenzija kuka i zatim skočiš s loptom
  • Vježba br. 3 - Penjač, ruke imaju uporište na lopti, a nogama se oponaša penjanje
  • Vježba br. 4 - Skokovi u iskoraku

Tijekom mjeseca listopada objavit ćemo još četiri videa s vježbama visokog intenziteta trenera Marina Bašića, a ti nam možeš slati svoje komentare kako ti se sviđaju vježbe.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.