Dijeta 22. travnja 2011.

Kako preživjeti uskršnju trpezu?

Uskrs
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uskršnji blagdani uz mnogo veselja i bogatu blagdansku trpezu, donose i priliku za nakupljanje nekoliko kilograma viška. Umjesto punog tanjura šunke, francuske salate i masnih kolača, radije jedi umjereno i nakon obroka uzmi samo jedan kolač. Savjete kako preživjeti Uskrs i ne udebljati se donosi dr. Ignac Kulier

Od čega dolaze kalorije?

Uskrs je najveći katolički blagdan, a postoji i dobro poznati običaj da se jede i pije te da se ide u goste. Sve to skupa nosi nebrojene kalorije, a budući da se sjedi i odmara, sve te kalorije odlaze u salo na kojem se sjedi.

Svaki blagdan, a osobito kad se na hrvatski način spoji s vikendom, predstavlja svojevrsni kalorijski udar, koji se kasnije mora ispaštati nekoliko ljetnih mjeseci. Naime, neugodna posljedica uskršnjih blagdana je blizina godišnjih odmora i sezone kupanja. Stoga nema teorije da se dobiveno salo skine do polovice ljeta.

Od čega dolazi višak kalorija? Prvenstveno od masnoća koje imaju 9 kcal/gram (šunka, kobasice, dizano tijesto, kremasti kolači), a zatim od alkoholnih pića koja imaju 7 kcal/gram (žestice, vino, pivo) te od gaziranih napitaka u kojima prosječno ima 10 posto maltoznog sirupa računajući na suhu tvar.

Alkohol sadrži kalorija skoro kao i masnoće

Od namirnica, jaja dolaze na zadnje mjesto, a zapravo pojedu se ona jaja koja su razbijena u zabavi ''tucanja''. Seosko stanovništvo voli masne juhe s griz noklicama, štanglice od čvaraka i druge namirnice bogate masnoćom tako da je njihov uskršnji menu u pravilu mnogo kaloričniji u odnosu na urbano stanovništvo.

Sjedeljke uz ručak, sjedeljke uz večeru te dolazak gostiju zahtijeva da se pojede i popije i kad dođe večer zbroj kalorija je daleko veći od normale. A najgore prolaze one osobe koje vole popiti jer kao što je poznato, alkohol sadrži kalorija skoro kao i masnoće. Čašica po čašica i eto 1000 kalorija.

Mnogi misle kako pivo nije opasno, ali osim 4 posto alkohola, treba uzeti u obzir da boca prosječno sadrži čak 120-150 kcal. Svega 3 boce piva osiguravaju blizu 500 kcal.

Teško je kontrolirati blagdansku prehranu kad vlada euforija, obiteljska atmosfera u kojoj se svi vesele i zabavljaju. U tom blagovanju postoji kolektivna psihologija tj. sve probati pojesti, popiti i biti dobro raspoložen, a kalorije se naravno svakodnevno sabiru. Individualna psihologija jednostavno ne postoji i to je ono loše kod blagdana.

Sve što domaćica ponudi treba uzeti da se netko ne uvrijedi, a najviše kalorija dolazi upravo od alkoholnih pića. Rakija, pivo, vino od jutra do sutra i tako danima. Kada bi čovjek sabrao sve što je tijekom blagdana pojeo i popio pao bi u nesvijest. U svemu tome može se biti umjeren i suzdržan, a nikako razuzdan jer to ima visoku cijenu.

Pročitaj recept za ukusna jaja od povrća...

Uskršnji savjeti

 • sjedni u auto i bježi iz grada, daleko od rodbine i prijatelja
 • ako cijelo vrijeme držiš dijetu da se možeš opustiti preko blagdana, onda griješiš. Predlažem obratnu taktiku tj. cijelo vrijeme jedi normalno (suzdržano), a preko blagdana drži dijetu
 • kada ideš u goste popij samo jedno piće i uzmi samo jedan kolač koji nije od masnog tijesta i nije kremast
 • umjesto obilnih ručkova jedi – gljive. One su zasitne, a imaju zanemarivo malo kalorija
 • ako te nude gaziranim napitcima reci da ih ne podnosiš i pij samo izvorsku vodu
 • kuhana šunka i francuska salata su krasne namirnice, ali se odmakni i prepusti ih pravim izjelicama
 • zaboravi pravilo domaćice da se pije ''s nogu'' i proba svaka vrsta kolača
 • prijedlog; preskoči večeru jer se toliko pojede tijekom dana da pred spavanje ništa ne treba konzumirati
 • tijekom uskršnjih praznika napravi svaki dan šetnju od najmanje 3 km
 • umjesto punog tanjura mesa, umaka i priloga, jedi voće umjesto bakanalija i koristi recesijske jelovnike
 • manje jedi, a više pričaj. Komuniciranje pomaže da se zaboravi bogata ponuda hrane koja stoji na trpezi
 • nikad nemoj pojesti sve što je na tanjuru, niti popiti sve što je u čaši
 • sve što ostane na stolu nemoj trpati u sebe; bolje daj kućnim ljubimcima da uživaju u bogatoj trpezi
 • izvaži se prije blagdana i pazi da ti 5. svibnja kad ponovno staneš na vagu, ne pozlije

Blagdansko salo teško se skida pa ćeš se do kraja ljeta kajati zbog neumjerenosti. To je naprosto kazna što ne znaš kontrolirati svoj tanjur.

Još u pučkoj školi nas uče da namirnice sadrže energijsku vrijednost tj. da masti po gramu donose 9 kcal, alkohol 7 kcal, a ugljikohidrati i proteini po 4 kcal. Ali nisu nas naučili kako se kalorije zbrajaju kroz dnevne obroke i kako se to očituje nakon 24 sata, tjedan dana, mjesec i godinu.

Svi misle kako to znanje znaju, ali trend pretilosti pokazuje kako ga nitko ne zna dovoljno ili ako ga zna – ne koristi ga u praksi. Čovjek jednostavno ne zna (ne može) kontrolirati kalorijski unos i to ima visoku cijenu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.