Dijeta Dijetni savjeti 20. srpnja 2016.

Je li dobro mijenjati obroke sokovima dok si na dijeti?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zamjena obroka čašom voćnog soka nije dobra ideja kao što to na prvi pogled djeluje. Voćni sok je koncentrirana fruktoza (70%) i glukoza (30%). Da bi se izborilo s golemom količinom šećera, tijelo proizvodi više inzulina, što predstavlja veliko opterećenje za organizam.

Hipokrat je rekao: ”Neka ti tvoja hrana bude lijek, a tvoj lijek neka ti bude hrana”. Dakle, raznovrsna prehrana je imperativ i to raspoređena u tri glavna obroka i dvije užine.

Gladovanje nije rješenje

Kod restriktivnih dijeta organizam ne može dobiti sve potrebne vitamine i minerale – nijedan napitak ne može biti nadoknada za hranjive sastojke neophodne za pravilan rad organizma. Pravilan pristup prehrani podrazumijeva da jedemo razumno, umjereno i kvalitetno i to hranu koja nije toksična, da izbjegavamo prerađevine, a obroci se ne smiju preskakati.

Ako si do jučer živjela na gaziranim sokovima i pizzama, nemoj problem rješavati čajevima, sirupima, tabletama ili gladovanjem. Rješavaj ga zdravom hranom, odnosno novim zdravim životnim navikama.

Najzdravije osobe jedu ovako.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.