Dijeta 09. siječnja 2017.

Gubitak suvišnih kilograma može poboljšati memoriju

Mozak_1
Foto: Thinkstock Smanjeni unos kalorija može poboljšati moždanu aktivnost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Njemački znanstvenici dokazali su da smanjeni unos kalorija, za nekih 30 posto, smanjuje utjecaj štetnih procesa unutar tijela i rezultira znatnim poboljšanjem pamćenja.

Smanjeni unos kalorija može poboljšati moždanu aktivnost, tvrdi se u zaključku njemačke studije.

Istraživački tim podijelio je testiranu skupinu, čija je prosječna starost bila oko 60 godina, u tri skupine. Oni iz prve slijedili su kalorijski ograničenu dijetu, što je značilo smanjiti unos kalorija za nekih 30 posto: oni u drugoj skupini su imali sličnu prehranu ali s većim udjelom nezasićenih masnoća, dok u trećoj nije došlo do promjena prehrane.

Tanjur | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Svi su prošli test memorije na početku i kraju istraživanja. Grupa s ograničenim unosom kalorija pokazala je najbolje rezultate, na drugom testu memorija im se poboljšala za nekih 20 posto.

Smatra se da smanjeni unos kalorija smanjuje upalne procese u tijelu ili količinu štetnih molekula (slobodnih radikala) koje prirodno proizvodimo (upalni procesi i slobodni radikali oštećuju stanice). Ove promjene mogu objasniti poboljšanje memorije - novonastale okolnosti omogućile su bolje zdravlje tjelesnim stanicama.

Čitanje knjiga izaziva mjerljive promjene u mozgu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.