Dijeta 31. kolovoza 2011.

Grickanjem do vitke linije

Snack-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nekoliko malih međuobroka dnevno, smanjen unos soli i temeljito žvakanje hrane provjeren je recept za vitku liniju. Dva američka istraživanja utvrdila su da oni koji više puta dnevno nešto "gricnu" između obroka imaju manje masnih naslaga na trbuhu od onih koji jedu samo standardne obroke

Redovna tjelesna aktivnost i pridržavanje dijete sigurno će te učiniti vitkom, ali samo pod cijenu velikih napora. Do privlačne linije vodi i nekoliko jednostavnih i lako provedivih prehrambenih taktika, koje također daju odlične rezultate.

Jedna od prvih mjera koje preporučujemo da uvedeš je svođenje jednostavnih ugljikohidrata na minimum i njihovu zamjenu složenim ugljikohidratima. Jednostavni ugljikohidrati, kakvih ima u bijelom kruhu i u većini kolača, keksa i bombona, brzo se razgrađuju i izazivaju nagle rastove i padove šećera u krvi, što dovodi do jakih oscilacija u raspoloženju, energiji i osjećaju sitosti. Čim se jednostavni ugljikohidrati razgrade, opet nas hvata glad, iako smo se natrpali kalorijama.

Složeni ugljikohidrati kakvih ima u voću, povrću, orašastim plodovima te pecivima i tjestenini od integralnog brašna razgrađuju se polako i duže održavaju osjećaj sitosti. Pored toga, voće, povrće i orasi sadrže vlakna, koja poboljšavaju probavu i ublažavaju glad, a ne donose mnogo kalorija. Istraživanja pokazuju da zahvaljujući tim svojstvima hrana bogata vlaknima pomaže pri mršavljenju.

Više obroka - manja težina

Nekoliko malih međuobroka dnevno idući su recept za vitkost. Dva američka istraživanja utvrdila su da oni koji više puta dnevno nešto "gricnu" između obroka imaju manje sala na trbuhu od onih koji jedu samo standardne obroke. Međuobroci smanjuju glad i sprječavaju prejedanje za ručak i večeru. Razumije se da dotični međuobroci trebaju biti mali - par komadića sušenog voća, banana, jogurt ili dvopek s light namazom, a ne slastice ili vrećica čipsa.

Izbjegavaj kasne večere i pobrini se da ti zadnji obrok bude tri sata prije lijeganja. Za večeru izbjegavaj prerađenu hranu bogatu zasićenim uljem, kao što su hamburgeri i pommes frites te jedi što lakšu hranu. Teška hrana kvari san i proizvodi plinove, koji izazivaju jutarnju nadutost. Smiješ pojesti bijelo meso uz smeđu rižu, ali još bolja opcija su riba ili nemasno mlijeko sa zobenim pahuljicama.

Probavljanje hrane

Koju god hranu jedeš, žvači je polako i temeljito, svaki zalogaj čim više puta. U suprotnom, probavni će ti sustav morati raditi prekovremeno da razgradi slabo sažvakanu hranu.

Izbjegni brzo žvakanje, jer pri njemu gutaš zrak, koji putuje u želudac i uzrokuje nadutost. I žvakanje gume ima sličan učinak, osim ako ne paziš da pri žvakanju držiš zatvorena usta i dišeš kroz nos.

Ne diraj soljenku

Organizmu treba nešto natrija, poznatog i kao kuhinjska sol, ali manje je bolje nego više. Studije pokazuju kako većina ljudi u industrijskim zemljama unosi 50 do 100 posto više soli od preporučene, što između brojnih smetnji loše djeluje i na tjelesnu težinu.

Dakle, jedi što manje prerađene hrane i rijetko poseži za soljenkom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.