Dijeta 31. ožujka 2015.

Paradoks: pretili, a pothranjeni

Hambi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne tako davno, pothranjenost se vezala uz pretjerano mršave osobe, no danas je često 'skrivena' ispod slojeva masnog tkiva. Danas se suvišni kilogrami više ne povezuju s bogatstvom i obiljem kao što je to nekad bilo pravilo, nego upravo suprotno. Što je osoba siromašnija i ima otežan pristup raznolikoj hrani to je veća vjerojatnost da će biti debela

Ovaj relativno novi fenomen 2005. godine je dobio i svoj naziv "paradoks gladi - debljine." Termin je skovao neuropsiholog Lawrence Scheicer kako bi opisao istovremenu prisutnost obilja kalorija u prehrani i nutritivnih deficita u tijelu. Naime, kada tijelo ne dobiva potrebne nutrijente, ono je, unatoč zadovoljenim energetskim potrebama i dalje 'gladno' te ulazi u začarani krug u kojem se unosi sve više (opet nekvalitetne) hrane, deblja se, a nutritivni status je sve lošiji. 

Kalorije ne "hrane" tijelo

Pogrešno je misliti da unos dovoljno (ili previše) kalorija automatski organizmu osigurava i sve potrebne hranjive tvari. Istina je upravo suprotna. Povećana dostupnost jeftine, procesirane i energijom bogate hrane smatra se jednim od ključnih čimbenika epidemije pretilosti. Bazira li se prehrana većinom na takvoj hrani, što u zapadnim zajednicama s niskim primanja najčešće i je slučaj, posljedica je nakupljanje suvišnih kilograma uz istovremenu pothranjenost - deficite većine vitamina i minerala

U prilog tome govori studija objavljena u časopisu Journal of Urban Health koja otkriva da je trećina beskućnika u Bostonu unatoč ozbiljnoj pothranjenosti, pretila. Ovakvi rezultati nisu rezervirani samo za odrasle. Novozelandska studija otkriva da trećina djece predškolske dobi ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo, a istovremeno su nutritivno pothranjeni. Studija objavljena 2012. godine u časopisu ISRN Endocrinology otkriva da veliki udio pretilih pati od deficita vitamina B1, selena, cinka i osobito vitamina D. Naime, čak do 90 posto pretilih osoba je deficitarno na ovom važnom vitaminu.

Čest nedostatak magnezija i željeza

Slična studija iz 2007. godine objavljena u časopisu Obesity Surgery ukazala je i na visok postotak deficita magnezija, a kod pretile djece i odraslih vrlo je učestao i nedostatak željeza. Razlozi razvoja deficita ne leže samo u činjenici da se zapadnjačka prehrana temelji na procesiranoj hrani lišenoj nutrijenata već i u negativnom utjecaju debljine na apsorpciju i metabolizam vitamina i minerala.

Pothranjenost pretilih i zdravlje

Pretilost sama po sebi nosi brojne rizike od metaboličkih komplikacija, no udružena s nutritivnom pothranjenošću, problem se dodatno potencira. Vitamini i minerali, naime, imaju brojne važne uloge, među ostalim i u metabolizmu glukoze i inzulina. Deficit mikronutrijenata dodatno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2., bolesti srca i krvožilnog sustava, pada imuniteta i sklonosti infekcijama kao i druge kronične bolesti koje su također potencirane kombinacijom pretilosti i (nutritivne) pothranjenosti.

Ako trebaš pomoć kod mršavljenja učlani se u  Mršavimo zajedno klub

Oprezno s dodacima prehrani

Iako se čini da je jedna mogućnost rješavanja problema pothranjenosti u pretilih posezanje za dodacima prehrani, ono nije najsretnije i samo je prividno. Mršavljenje, i to uz pomoć stručnjaka koji će osigurati da je dijeta deficitarna samo kalorijama, ne i hranjivim tvarima pravi je put borbe s ovim fenomenom. U slučaju kada pretila osoba provodi kvalitetnu redukcijsku dijetu u tom slučaju i dodaci prehrani imaju smisla, ali ponovno uz savjetovanje sa stručnom osobom.

Potraži pravu dijetu za sebe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.