Dijeta 18. travnja 2017.

Negativni učinci dijete na organizam

Dijeta_5
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina žena je nezadovoljna svojom tjelesnom težinom. Umjesto da potraže siguran način za mršavljenje, uglavnom se odlučuju za rigorozne dijete kako bi izgubile što više kilograma.

Želja za brzim gubitkom kilograma može dovesti do srčanih problema, osteoporoze ili gubitka mišićne mase te ozbiljno ugroziti tvoje zdravlje. Dijeta ne bi trebala trajati više od tri tjedna. Izgladnjivanje usporava organizam i mršavljenje, jer se tijelo navikava na to da ne dobiva hranu. Tako se usporava metabolizam, zbog čega kalorije sporije sagorijevaju. Negativni učinci dijete:

Kalendar-Dijeta | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Mozak - bez ugljikohidrata imat ćete poteškoće s koncentracijom. Za pravilno funkcioniranje mozga potrebne su omega-3 masne kiseline, kao i vitamini B skupine.
  • Srce - osobe koje pate od anoreksije najčešće umiru od posljedica srčanog udara. Izgladnjivanje narušava ravnotežu minerala. Osim toga, srcu štete i dijete s previše masti.
  • Jetra - u jetri se razgrađuju bjelančevine. Ako ih ima previše, one će se pretvoriti u amonijak koji jetra mora dodatno razgrađivati, a dodatna opterećenja slabe jetru.
  • Bubrezi - dijeta s mnogo bjelančevina koja traje duže od tri mjeseca oštećuje bubrege. Bubrezi se teško oslobađaju štetnih tvari, koje su posljedica takve prehrane.
  • Organizam - rigorozne dijete utječu na razinu hormona. Zbog toga može doći do izostanka menstruacije i čestih promjena raspoloženja. Osim toga, često se javlja osjećaj iscrpljenosti, te se povećava rizik od osteoporoze.

Dnevni jelovnik za skidanje sala s trbuha

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.