Prehrambene smjernice za dijabetičare predstavljaju univerzalne principe pravilne prehrane koji vrijede za opću populaciju. Međutim, dijabetičari ih se moraju strogo pridržavati, bez većih odstupanja od zadanog broja, veličine i rasporeda dnevnih obroka koji su prilagođeni vrijednostima glukoze u krvi
Ogledni primjer jelovnika za dijabetes kreiran je u skladu s preporukama i na temelju jedinica kojima je predviđen unos određene skupine namirnica. Tako se osigurava raznolika i uravnotežena prehrana. Ipak, kako bi se jelovnik adekvatno prilagodio vlastitim potrebama preporučljivo je savjetovati se s liječnikom ili nutricionistom.
Primjer jelovnika za 1600 kcal
Doručak:
Zobena kaša
- Zobene pahuljice 20 g
- Mlijeko light ½ šalice
- Nasjeckani lješnjaci 5 kom
- Banana ½ srednja velika
- Maline 1 šalica
- Malo cimeta
Međuobrok:
- Integralni krekeri 6 kom
- Jogurt ½ šalice
- Jabuka 1 mala (≈100 g)
Ručak:
Teletina s krumpirom i povrćem
- Pirjana teletina 90 g
- Kuhani krumpir 200 g
- Miješano povrće na lešo 200 g
- Maslinovo ulje 2 čajne žličice
- Cijeđeni prirodni voćni sok
Međuobrok:
- Bioaktiv 1.5 %m.m. 1pakiranje (150 g)
Večera:
Sendvič
- Raženi kruh 1 kriška
- Nemasna prešana šunka 60 g
- Svježa rajčica 100 g
- Masline 5 kom
Primjer jelovnika za 1600 kcal
Zajutrak
- Mlijeko 1% m.m. 2.4 dl
- Pureća hrenovka light 30g
- Pecivo sa sjemenkama 60g
- Voćna salata 100g
Doručak
Zobena kaša s jabukom i cimetom
- Zobene pahuljice 20g, jabuka 100g
Ručak
- Juha bistra
- Junetina 60g
- Zelena salata 200g
- Varivo od graha /Grah 30g, ječam 25g /
- Ulje 10g
Užina
- Tanka kriška crnog kruha 30g
- Svježi posni sir s lanenim sjemenkama 60g
- Breskva 120g
Večera
- Kuhani oslić u povrću 60g
- Kuhana blitva 100g
- Kuhani krumpir 200g
- Maslinovo ulje 5g
Noćni obrok
- Jogurt light 1.8dl=1komad
Doznaj više savjeta o prehrani kod dijabetesa.