Dijeta 08. listopada 2013.

Suhe šljive za bržu probavu

Sljive2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suhe šljive zadržavaju sve vrijedne vitamine i minerale tijekom procesa sušenja te predstavljaju vrijedan izvor energije u 'malom pakiranju'. Jednu našu čitateljicu zanimalo je mogu li zbog svog učinka na metabolizam suhe šljive utjecati i na proces mršavljenja

Vrijedan izvor energije

Iako se na policama ljekarni nalaze brojni pripravci koji pomažu kod zatvora ili konstipacije, suhe šljive naveliko su već poznate kao namirnice koje pridonose pravilnoj probavi. One sadrže visok udio netopljivih prehrambenih vlakana koja su vjerojatno 'ključ' prevencije konstipacije, a sadrže i sorbitol, prirodni šećer koji pomaže u otklanjanju konstipacije.

Suhe šljive zadržavaju sve vrijedne vitamine i minerale tijekom procesa sušenja te predstavljaju vrijedan izvor energije u 'malom pakiranju'. Osim što su poznate po svom doprinosu zdravlju, jednu našu čitateljicu je zanimalo mogu li suhe šljive pomoći u borbi sa suvišnim kilogramima.

Zamjena jutarnje kave čajem od šljiva

''Zanima me debljaju li suhe šljive i je li suha šljiva uopće zdrava? Željela bih smršavjeti pa razmišljam o tome da jutarnju kavu zamijenim čajem od suhe šljive?'', upitala je.

Nutricionistica Vitaminoteke dr.sc. Darija Vranešić Bender čitateljici je objasnila kako suhe šljive nemaju zanemarivu energetsku vrijednost. ''Jedna suha šljiva s košticom (10 grama) osigurava 23 kcal, tako da će četiri suhe šljive ujutro dati energiju od stotinu kilokalorija. Ipak, ideja da se jutarnja kava zamijeni čajem od suhe šljive nije loša jer su suhe šljive poznati blagi laksativ, što može biti korisno za jutarnje poticanje probave i metabolizma.'' Ipak, savjetuje nutricionistica Darija Vranešić Bender čitateljici da pritom ne zaboravi uračunati energetsku vrijednost koju može dobiti konzumacijom suhih šljiva u cjelokupnu vrijednost dnevno unesene energije.

Suhe šljive za bržu probavu

Suhe šljive sadrže topiva i netopiva prehrambena vlakna te sorbitol. Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, a ubrzavaju probavu tako da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, a doprinose normalnoj probavi tako što stimuliraju rast poželjnih bakterija u crijevima i tako povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njezin prolazak kroz crijevo. 

Sorbitol djeluje kao osmotski laksativ te zajedno s vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave. Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suhih šljiva.

Saznaj zašto je važno odabrati ekološko suho voće kao namirnice koje ti mogu pomoći u mršavljenju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.