Dijeta Dijetni savjeti 01. rujna 2016.

Četiri glavna razloga zašto su 'brze' dijete loše

Dijeta_5
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si odlučila preskočiti obrok i gladovati kako bi što brže smanjila tjelesnu težinu, trebaš imati na umu kako je to loš način mršavljenja jer može pogoršati zdravstveno stanje. U nastavku pročitaj koji učinak ima "brza" dijeta, odnosno gladovanje.

  • Dovodiš tijelo u rizično stanje razvoja poremećaja prehrane i slabiš imunološki sustav.
  • Tvoje tijelo ne samo da će izgubiti masne naslage, već će izgubiti i mišiće i masti, što predstavlja rizik od bolova u mišićima, grčeva, fraktura kostiju itd. Gubljenje mišića daje anoreksičan, a ne lijep izgled.
  • Usporava se metabolizam – kada dijeta ograničava količinu kalorija koje tijelo konzumira, ono će se automatski prilagoditi kako bi štedjelo energiju. Ako prestaneš konzumirati hranu i gladovati kako bi izgubila težinu, metabolizam će se usporiti. Iako možeš izgubiti težinu, također riskiraš da se naglo udebljaš onda kada ponovno počneš unositi normalnu količinu kalorija u organizam.
  • Promjene raspoloženja – nedostatak odgovarajućeg unosa kalorija može rezultirati niskim udjelom šećera u krvi i nedostatkom energije. Većina ljudi doživljava osjećaje razdražljivosti i umora kada postanu pothranjeni i umorni. Na duge staze, nedostatak odgovarajućeg unosa hrane također može dovesti do raznih bolesti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.