Dijeta Dijete A-Ž 13. rujna 2018.

Brza metabolička dijeta u kojoj se izmjenjuje unos ugljikohidrata i proteina

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se ispred nečega stavi riječ "brzo" to odmah postaje znatno privlačnije, a kada se riječ brzo stavi ispred gubljenja kilograma onda je to neodoljivo. "The Fast Metabolizam Diet" (Brza metabolička dijeta) nije nova, ali je u SAD-u ponovno postala popularna kada je ovog ljeta glumica Angela Basset (60), rekla da je u dobroj formi zahvaljujući ovoj dijeti.

Brzu metaboličku dijetu objavila je 2013. godine Haylie Pomroy, koja je diplomirala znanost o životinjama iz Colorado State Universityja (nije registrirana dijetetičarka). Postoji još jedna dijeta sličnog naziva "Metabolička dijeta" čiji je autor liječnik Mauro Di Pasquale iz Kanade, ali njegova dijeta se bitno razlikuje od "Brze metaboličke dijete".

Ukratko, Brza metabolička dijeta je 28-dnevni plan plan prehrane tijekom kojeg se smjenjuju faze, a autorica dijete tvrdi da upravo te faze (visokoproteinska, visokougljikohidratna, visokomasna) doprinose ubrzavanju metabolizma. 

Dijeta ograničava unos pojedinih namirnica, a to su: kukuruz, mliječni proizvodi, soja, rafinirani šećer, kofein, alkohol, sušeno voće, voćni sokovi, pšenica i visokoprerađene namirnice poput suhomesnatih proizvoda s visokim sadržajem soli.

Treba jesti pet puta na dan, s tim da je prvi obrok 30 minuta nakon buđenja. Također je potrebno piti puno vode, a postoje i dodaci prehrani za koje se tvrdi da se uz njihovu pomoć postiže maksimalni učinak metabolizma. Veličina porcija ovisi o tome koliko tko kilograma želi izgubiti, ali ostale preporuke su jednake za sve.

Metabolicka_Dijeta Možda te zanima... Metabolička dijeta s mesom i jajima Dijeta

Tri faze dijete

Faza 1 (prvi i drugi dan): Bogata ugljikohidratima, umjerena količina proteina i bez masti

  • Jedu se namirnice poput graha i cjelovitih žitarica te voće visokog glikemijskog indeksa poput banana. Također se jede umjerena količina proteina, ali bez masti.
  • Tko želi vježbati, u ovoj fazi se preporučuje kardio, jer tijelo brzo i lako dobiva dobiva energiju iz ugljikohidrata.

Faza 2 (treći i četvrti dan): Siromašna ugljikohidratima, s puno proteina i malo masnoće

  • U drugoj fazi, autorica tvrdi da se događa "otključavanje pohranjene masti" rezanjem ugljikohidrata i dodavanjem više proteina u kombinaciji sa zelenim povrćem.
  • Pomroy također preporučuje da se u ovoj fazi odradi jedan trening snage koji će doprinijeti izgradnji mišića. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Faza 3 (peti i sedmi dan): Umjeren unos proteina i ugljikohidrata te visok unos masti

  • U trećoj fazi, navodno dolazi do brzog sagorijevanja sala, ponovnim uvođenjem zdravih masti u  prehranu uz umjerenu konzumaciju ugljikohidrata i bjelančevina.
  • Pomroy preporučuje vježbe za smanjenje stresa u ovoj fazi. Kaže da su joga i meditacija izvrsne opcije kao i odlazak na masažu.
Un dijeta Možda te zanima... UN dijeta: recepti i jelovnik po danima Dijeta

Možda te zanima... Keto dijeta: Koliko ugljikohidrata dnevno za brzo mršavljenje, a koliko za sporije? Dijeta

Prednosti i nedostaci Brze metaboličke dijete

"Kratkoročno, vjerojatno da. Ako se iz prehrane isključi veliki broj namirnica kao što je to slučaj s ovom dijetom, onda gotovo sigurno dolazi do kalorijskog deficita, pa tako i do mršavljenja", kaže Abby Langer, R.D., dijetetičarka u Torontu i objašnjava da većini ljudi suplementi nisu potrebni jer se dobivaju iz hrane, ako je ona raznolika, a budući da je ova dijete restriktivna onda je razumljivo i da potiče na unos dodataka prehrani.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Upozorila je i da se autorica hvali sa slučajevima koji su na njezinoj dijeti izgubili i 10 kilograma za 28, a prema liječnicima optimalno je gubiti kilogram do dva tjedno jer se tako uspješnije održava novostečena težina i manji je stres za organizam.

"Ova dijeta vjerojatno nije fizički opasna", kaže Langer i objašnjava: "Ipak, mnoga pravila programa mogu dovesti do poremećaja u prehrani ili nepotrebnog strah od hrane", kaže ona. Langer se također osvrnula i na tvrdnju autorice da se ovom dijetom smanjuje stres i zaključila da je vrlo teško da će osobi koja je na dijeti stres biti manji.

Pridruži se očuvanju šuma i šumskih staza u zelenoj akciji Zdrave Krave i INE, klikni ovdje, zasadi drvo i tako osvoji bicikl.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.