Dijeta Dijetni savjeti 05. lipnja 2017.

16 vrsta proteina i njihovi omjeri koji ti mogu pomoći da smršaviš

Jogurt_S_Jagodama
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada razmišljaš o najboljoj vrsti bjelančevina za mršavljenje, vjerojatno ti je piletina prvi izbor. Ali bjelančevine kao jedan od najvažnijih makronutrijenata za gubitak težine, dolazi u u raznim oblicima i veličinama. Ovaj vodič kroz posne proteine pomoći će ti da obogatiš svoj jelovnik kako on ne bi varirao od piletine s brokulom do piletine s keljom.

Proteini su ključni u procesu mršavljenja jer ih tijelo treba za pravilan rad, rast i oporavak mišića koji sagorijevaju masnoću, a osim toga proteini doprinose duljem osjećaju sitosti. Jedna studija objavljena časopisu Journal od Clinical Nutrition pokazala je da su osobe koje su unosile 30 posto kalorija iz proteina u usporedi sa skupinom koja ih je unosila 15 posto, smanjili unos energije za 441 kalorija.

Grah630_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Crni grah

  • Serviranje: 1/2 šalice
  • Proteini: 8 g
  • Prijedlog: Napravi varivo

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bakalar

  • Serviranje: 150 g
  • Proteini: 24 g
  • Prijedlog: Ispeci ga i dodaj mu limunov sok i kapare

Koliko ti dnevno treba proteina, masti i ugljikohidrata za zdravo mršavljenje

Jaje | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Jaje

  • Serviranje: 1 veliko
  • Proteini: 6 g
  • Prijedlog: Možeš ga kombinirati s umakom od guacamolea

Jaje-Dorucak-1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bjelanci od jaja

  • Serviranje: 2 velika jaja (samo bjelanjci)
  • Proteini: 8
  • Prijedlog: Napravi kajganu s povrćem

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

List

  • Serviranje: 150 g
  • Proteini: 28 g
  • Prijedlog: Skuhaj ga i prelij s pikantnim umakom

Konopljajpg | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Proteini konoplje

  • Serviranje: 18 g
  • Proteini: 10 g
  • Prijedlog: Dodaj ih u jogurt, prženo povrće ili smoothie

Biljni proteini, jesu li dovoljni?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Šunka

  • Serviranje: 4 g ili 4 kriške
  • Proteini: 20 g
  • Prijedlog: Umotaj šparogu u šunku i dobit ćeš ukusan snack

Meso_3 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Svinjetina

  • Serviranje: 150 g
  • Proteini: 20 g
  • Prijedlog: Posoli i popapri meso i ispeci ga s ružmarinom

Sjemenke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Sjemenke bundeve sadrže važne količine željeza

Koštice od bundeve

  • Serviranje: 150 g
  • Proteini: 150 g
  • Prijedlog: Preprži ih na tavi s cimetom ili sa soli i kajenskim paprom

Srdele_Protiv_Sresa | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sardine iz konzerve

  • Serviranje: 3 sardine
  • Proteini: 24 g
  • Prijedlog: Posluži ih na krekerima koji sadrže puno proteina ili u salati

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Repovi kozica

  • Serviranje: 150 g
  • Proteini: 24 g
  • Prijedlog: Preprži ih na kokosovom ulju s graškom i sjemenkama sezama

Meso1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Goveđi odrezak

  • Serviranje: 150 g
  • Proteini. 30 g
  • Prijedlog: Pospi s češnjakom i ispeci na roštilju i kombiniraj sa salatom

Tofu_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Tofu

  • Serviranje: 1/2 šalice
  • Proteini: 10 g
  • Prijedlog: Stavi ga u smoothie

Salata-Tuna1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tuna iz konzerve

  • Serviranje: 150 g
  • Proteini: 28 g
  • Prijedlog: Napravi salatu s bijelim grahom, crnim maslinama i rajčicom

Puretina_Wok | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pureća prsa

  • Serviranje: 150 g
  • Proteini: 20 g
  • Prijedlog: Polij s jednom žličicom ulja, zarolaj i pojedi kao snack

Losos_3 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Divlji losos

  • Serviranje: 150 g
  • Proteini: 28 g
  • Prijedlog: Ispeci ga s umakom od senfa

Prednosti i nedostaci proteinskih dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.