Dijeta 10. travnja 2011.

Sportašica sam, a debljam se!

Sportasica_Debela
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lucija se sportom bavi cijeli život, no u posljednje vrijeme počela se debljati. Na 1,72 m visine ima 67 kilograma, a iako se zdravo hrani veliki porok su joj slatkiši. Nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender Luciji je dala nekoliko savjeta za snižavanje kolesterola i gubitak suvišnih kilograma

Iako je aktivna sportašica Lucija se nedavno udebljala nekoliko kilograma. Ukupni kolesterol joj iznosi 5,8, a LDL kolesterol 3,37. Voli slatkiše i kolače, no osim toga hrani se zdravim i kuhanim obrocima i pazi na dovoljan unos voća i povrća.  Naša nutricionistica Luciji je preporučila konzumiranje više manjih i češćih obroka, te objasnila na koje namirnice treba pripaziti kod povišenog kolesterola.

Odgovor nutricionistice Darije Vranešić Bender

Budući da je prekomjeran broj kilograma u izravnoj vezi s povećanim rizikom od bolesti srca, prvi korak je gubitak suvišnih kilograma. Brojne studije ukazuju da se pretilost i prekomjerna tjelesna masa mogu dovesti u vezu s povećanim rizikom od porasta razine triglicerida i kolesterola. Gubitak suvišnih kilograma može rezultirati popravljanjem lipidnog profila.

Kako bi uspješno mršavjela trebaš konzumirati više manjih obroka. Unos hrane raspodijeli u najmanje tri ili idealno pet obroka dnevno.

Biraj mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masnoće i izbjegavaj konzumiranje punomasnih sireva (45 posto mliječne masti). Prilikom pripremanja mesa ukloni sve vidljive masnoće, jer meso ionako sadrži dovoljnu količinu masnoća ugrađenih u njegovu strukturu.

Namirnice životinjskog podrijetla obiluju kolesterolom

Kod povišenog kolesterola specifično treba pripaziti na unos namirnica životinjskog podrijetla čija je stanična membrana bogat izvor kolesterola. Primjer toga su muzgavci, lignje, hobotnice, školjke i rakovi, te koža riba i peradi.

Također, žumanjak jajeta je iznimno bogat kolesterolom dok je bjelanjak u potpunosti siguran jer sadrži samo proteinski dio. Iznutrice kao što su jetrica, mozak i želudac bogate su kolesterolom i valja ih izbjegavati.

Namirnice koje bi trebala uvrstiti u svakodnevnu prehranu uključuju cjelovite žitarice i proizvode od cijelog zrna žita, voće i povrće, mahunarke, plavu ribu, a u manjim količinama i orašasto voće te sjemenke osobito sjemenke lana.

Smanji unos maslaca i vrhnja

Dok pripremaš hranu koristi biljna ulja; maslinovo, suncokretovo, bućino, sezamovo, repičino te smanji unos maslaca i vrhnja koji su uz bogatstvo zasićenih masnih kiselina bogati i kolesterolom.

Kao izvor kvalitetnih bjelančevina preporučam perad (s koje je uklonjena kožica), ribu, divljač i krto meso te nemasni sir (npr. svježi kravlji sir), a od dodataka prehrani fitosterole ili crvenu rižu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.