Hrana 04. listopada 2010.

Recept tjedna: pita s vrganjima

Pita_S_Vrganjima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr izabrao je 1. recept tjedna! Tamara Novaković iz Karlovca nam je poslala recept za ukusnu pitu s vrganjima te pobijedila na ovotjednom natjecanju kuharica. Tamara će kao nagradu dobiti Gorenje elektronsku kuhinjsku vagu Ultra Slim te besplatnu izdradu fotoknjige

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora za savijače
  • 500 g vrganja
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 4 jaja
  • 2 dcl svježeg posnog sira
  • 1 dcl niskomasnog jogurta
  • 1 vrećica praška za pecivo (koristila sam Eko Alnatura prašak za pecivo)
  • integralni sezam-za posipanje

Priprema:

  1. Prvo trebamo pripremiti te divne jesenje šumske plodove-vrganje. Najprije ih očisti od zemlje pa nasjeckaj na kriškice (i klobuk i zdrave dijelove stabiljke). Operi i prokuhaj u vodi. Zatim dobro ocijedi.
  2. Na maslinovom ulju izdinstaj sitno sjeckani luk pa mu dodaj češnjak. Dodaj vrganje, sol i papar po ukusu i dinstaj 20-ak minuta. Podlij vodom. Kad je sva tekućina isparila, vrganji su spremni za pitu.
  3. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih.
  4. Na dno većeg četvrtastog pleha stavi papir za pečenje. Na njega položi prvu koru za savijaču, lagano premaži maslinovim uljem, na nju drugu koru, ponovo premaži i treću koru. Na treću koru rasporedi dio nadjeva od vrganja. Zatim poklopi idućom korom i tako slaži po tri kore, filaj nadjevom, dok ne potrošiš sav "materijal". Zadnji, gornji dio neka bude nadjev od vrganja-nemoj ga poklapati korom.
  5. Umuti jaja sa svježim posnim sirom, jogurtom i praškom za pecivo. Ovime prelij gornji sloj pite (vrganje). Posipaj sezamom i stavi peći na 40-ak minuta. Nakon prvih pola sata pečenja, smanji pećnicu na 180 stupnjeva.
  6. Gotovu pitu pusti da se malo ohladi pa razreži na kocke i posluži. Odlična je i topla i hladna! Pita je prefina, uvijek pokupi sve pohvale, a vrganji joj daju karakterističan i divan miris/okus.

Naša čitateljica Tamara ušla je u izbor za top-kuharicu sezone. Akcija traje i dalje, tako da još uvijek imaš priliku uključiti se i pokazati nam svoje kulinarsko umijeće pa i osvojiti vrijedne nagrade! 

Recept tjedna bira stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr, a autorica recepta tjedna kao nagradu dobiva Gorenje elektronsku kuhinjsku vagu Ultra Slim, dar Gorenja (pogledaj ju u Zdravom izlogu!) i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke. Također, sve sudionice koje pošalju recept imaju pravo na 30 posto popusta pri naručivanju fotoknjige.

Klikni i saznaj kako sudjelovati u izboru za recept tjedna i kuharicu jeseni.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      vanili

      Odlican recept i slika, kao uvijek :)))

    • Default avatar -
      vanili

      Odlican recept i slika, kao uvijek :)))

    • Default avatar -
      smile2204

      Ovo je izvanredan recept:))

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.