Stručnjaci iz British Nutrition Foundation ističu kako konzumacija hrane koja sadrži visoku razinu vode može biti ključna za smanjenje tjelesne mase. Naime, jela s visokim udjelom vode omogućuju duže zadržavanje osjećaja sitosti. Ipak, njihovo istraživanje je pokazalo kako ovakav učinak nije moguće postići jednostavno ispijajući čašu vode uz obrok - tekućina mora biti sastavni dio hrane koja se konzumira
Širom svijeta, u različitim civilizacijama i kulturama, juha je oduvijek bila izrazito cijenjena zbog svojih okrjepljujućih "moći". Danas, uz dobro ukorijenjeno tradicionalno vjerovanje, postoje i znanstvene potvrde o zdravstvenim prednostima konzumacije juhe. Tako primjerice stručnjaci iz British Nutrition Foundation ističu kako konzumacija hrane koja sadrži visoku razinu vode može biti ključna za smanjenje tjelesne mase. Naime, jela s visokim udjelom vode omogućuju duže zadržavanje osjećaja sitosti. Ipak, njihovo istraživanje je pokazalo kako ovakav učinak nije moguće postići jednostavno ispijajući čašu vode uz obrok - tekućina mora biti sastavni dio hrane koja se konzumira.
Krumpir za gustoću
Za razliku od bistre juhe, krem juhu je potrebno ugustiti što može znatno povećati kalorijsku vrijednost. Kako bi tvoja juha bila još zdravija i sadržavala što manje kalorija isprobaj alternativne načine ugušćivanja. Najjednostavniji način je zajedno s povrćem od početka kuhati i krumpir čija će škrobna struktura osigurati gustoću. Drugi način je da kada povrće u juhi posve omekša uzmeš polovicu sadržaja posude (i povrće i tekućinu), usitniš ga štapnim mikserom ili u blenderu te vratiš natrag u juhu i promiješaš. Ukoliko dobiješ pregustu juhu slobodno dodaj još vode.
Kao zgušnjivač juhe mogu poslužiti i zobene pahuljice i mekinje koje se raskuhaju u njoj . Osim željene gustoće, zobene pahuljice i mekinje će juhu obogatiti i korisnim prehrambenim vlaknima. Još jedan zdravi način ugušćivanja jesu mljeveni orašasti plodovi osobito indijski oraščić. Jednostavno u šalici pomiješaj šaku mljevenog orašastog voća sa jušnom tekućinom i zatim smjesu umiješaj u juhu. Sličan učinak možeš postići i ako žutanjak jajeta pomiješaj s vrućim temeljcem i dodaš juhi.
Bezglutensko ugušćivanje
Želiš li izbjeći zapršku odnosno pšenično brašno (gluten) juhu jednostavno ugusti uz pomoć ugušćivača bez glutena. Taj će posao odlično odraditi krumpirov škrob, aru prah ili tapioka. Ove namirnice obiluje škrobom koji, osim što zgušnjava, daje "tijelo" juhi. Jednostavno u šalici pomiješaj par čajnih žličica namirnice sa hladnom vodom kako se škrob ne bi zgrudao te pred sam kraj kuhanja smjesu dodaj juhi. Planiraš li zamrznuti juhu svakako upotrijebi aru prah, a ne krumpirov škrob. Aru prah, naime, zadržava svoju strukturu pri smrzavanju i odmrzavanju, za razliku od krumpirovog škroba.
Za kremastu konzistenciju s manje kalorija
Želiš li juhi osigurati kremasti okus, ali s manje kalorija umjesto kravljeg mlijeka ili vrhnja upotrijebi kokosovo mlijeko. Dovoljna je četvrtina šalice da tvoja juha dobije potrebnu kremastost i osebujan okus. Na sličan način možeš upotrijebiti i jogurt s niskim udjelom masti ili zobeno vrhnje. Kao alternativa mliječnim proizvodima može poslužiti i odstajali kruh. Jednostavno kruh natrgaj na komadiće i pusti da se namače u šalici tople juhe. Smjesu zatim dodaj u lonac gdje se nalazi ostatak juhe i to netom prije usitnjavanje štapnim mikserom ili blenderom.
Pročitaj koja će ti hrana pomoći da se rješiš žgaravice.