Pogledaj naš ekskluzivni video s poznatom kuharicom slavnih Aine McAteer koja je tijekom svog posjeta Zagrebu za ekipu zdravekrave pripremila juhu od pastrnjaka i jabuke iz njezine nove kuharice 'Za djecu' i otkrila trikove pomoću kojih roditelji mogu potaknuti djecu da jedu što više povrća
Aine McAteer već godinama kuha za poznate glumce i njihovu djecu kao što su Nicole Kidman, Tom Cruise, Robert Redford, Pierce Brosnan, John Cusack i Madonna.
Odnedavno piše i kolumnu za web stranicu Oprah Winfrey, koja je oduševljena njezinim receptima. Podrijeklom iz Irske, danas najveći dio vremena radi u SAD-u, a zbog svog posla putuje i kuha širom svijeta, upijajući nova iskustva koja pretvara u inovativne recepte.
S Aine smo razgovarali tijekom njezinog posjeta Zagrebu i gostovanja u Makronovi u studenom prošle godine.
'Kada kuham za djecu, često se služim malim lukavim trikovima. Djeca jedu samo onu hranu koja im je ukusna, i ne razmišljaju o tome koliko je nešto zdravo ili nije', objašnjava Aine.
'Pravi je trenutak tajno oružje. Ako je dijete gladno, pojest će sve što mu ponudite. Za početak je važno pratiti kada dijete postane gladno i onda mu ponuditi pareno povrće (šparoge, zelene mahune itd.) kao toplu užinu.
'Naravno da je veća vjerojatnost da će dijete jesti zdravu hranu ako se i sami tako hranite, te ako u kući držite samo zdravu hranu', dodaje Aine.
Aine predlaže sljedeće trikove za djecu:
- kada ideš u kupovinu, vodi dijete i dopusti mu da samo bira hranu i čita deklaracije
- zabavno je nabacivati smiješna imena hrane dok se jede, npr. tjesteninu nazivati leptirićima, a smeđu rižu pčelicama
- recitiraj smiješne pjesmice dok hraniš dijete
- možeš se pretvarati da si trbuh te da u njegovo ime govoriš kako voli povrće ili kako mu se ne sviđaju prženi krumpirići
- dopusti djetetu da samo postavi stol i pohvali ga kada pojede zdravi obrok
- mnogu djecu odbija zbrka na tanjuru, pa je dobra zamisao odvojiti različite vrste namirnica na tanjuru
Što djeca vole grickati?Aine je predložila zdravi i ukusan snack koji djeca mogu nositi u školu:
- u sendvič ili tortilju dodaj zelenu salatu, klice, prženi tofu, ukiseljeno povrće zajedno s namazom od veganske majoneze ili gorušice
- svježi ekološki grašak ili kukuruz
- štapići mrkve, krastavaca ili celera s kikiriki maslacem ili veganskom majonezom za umakanje
- kockice tofua (možeš ih kratko pariti radi lakšeg probavljanja)
- slanutak
- rižini krekeri
- organski čips
- nori alge
- orašasti plodovi i sjemenke
- pržene bundevine ili suncokretove sjemenke
- suho voće
- narezane kriške jabuke koje možeš preliti limunovim sokom da ne izgube boju
- voćni sok ili smoothie napitak
Što izbjegavati?
Aine je predložila zdravi i ukusan snack koji djeca mogu nositi u školu:
- u sendvič ili tortilju dodaj zelenu salatu, klice, prženi tofu, ukiseljeno povrće zajedno s namazom od veganske majoneze ili gorušice
- svježi ekološki grašak ili kukuruz
- štapići mrkve, krastavaca ili celera s kikiriki maslacem ili veganskom majonezom za umakanje
- kockice tofua (možeš ih kratko pariti radi lakšeg probavljanja)
- slanutak
- rižini krekeri
- organski čips
- nori alge
- orašasti plodovi i sjemenke
- pržene bundevine ili suncokretove sjemenke
- suho voće
- narezane kriške jabuke koje možeš preliti limunovim sokom da ne izgube boju
- voćni sok ili smoothie napitak
Što izbjegavati?
Koje namirnice roditelji ne bi trebali davati djeci, upitali smo Aine.
- šećer često stvara hiperaktivnost i promjene u raspoloženju kod djece, a uz to uzrokuje i karijes, a puno zdraviji i prirodniji izvor šećera je agavin sirup ili voće
- kravlje mlijeko najčešće uzrokuje alergije kod djece,pa ga je bolje zamijeniti zdravijim alternativama poput sojinog ili rižinog mlijeka
Juha od pastrnjakaJuha od pastrnjaka i jabuke
Juha od pastrnjaka i jabuke
Sastojci:
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 veliki luk, narezan na kockice ili svežnjić mladog luka
- ½ žličice mljevenog kima
- ½ žličice korijandra u prahu
- 1 režanj češnjaka, zgnječen
- 6–8 pastrnjaka, oguljenih i narezanih na kockice
- 1 slatka jabuka, oguljena i narezana na kockice
- 4 šalice slatkog povrtnog temeljca ili vode
- 1 žličica morske soli
- svježe naribani muškatni oraščić
- svježi peršin
- 1/3 šalice poprženih i nasjeckanih lješnjaka ili bundevinih sjemenki
Priprema
Zagrij ulje u loncu pa pirjaj luk, začine i češnjak zajedno s prstohvatom soli. Dodaj pastrnjak i jabuku pa nastavi pirjati nekoliko minuta.
Dodaj povrtni temeljac i sol pa ostavi da zakipi. Smanji vatru, poklopi pa kuhaj 20 minuta.
Miksaj juhu sve dok ne dobiješ kremastu teksturu pa ju vrati u lonac. Dodaj muškatni oraščić, svježi peršin te posluži ukrašeno narezanim poprženim lješnjacima ili bundevinim sjemenkama.