Zdravlje 21. prosinca 2018.

Znate li da svaka peta osoba pati od oštećenja sluha?

Foto: istock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema procjenama, gotovo svaka obitelj ima barem jednog člana čija je kvaliteta života zbog oštećenja sluha smanjena. U većini slučajeva ono započinje pritajeno.

Dva su najčešća razloga slabljenja sluha

Zvukovi u okruženju postaju sve zamućeniji. No, s time se ne moramo pomiriti – zahvaljujući suvremenim slušnim pomagalima, koja ne samo da omogućuju bolji sluh, nego i vraćaju dio kvalitete života. Dva su najčešća razloga slabljenja sluha - staračka nagluhost i izloženost buci. Nažalost, pogođene osobe često ne žele priznati da loše čuju, a mnogi čak ni ne primjećuju prve znakove.

Primijetite li da član vaše obitelji teško prati razgovore ili da prilikom gledanja televizije sve glasnije podešava ton, preporučujemo vam da s njim porazgovarate o tome. Kao član obitelji ili prijatelj zaista možete učiniti mnogo.

Kod problema s vidom djelujemo puno brže, naš sluh zaslužuje isto

Lakša oštećenja sluha koja su na vrijeme zbrinuta preveniraju daljnje propadanje sluha. Neuroth slušna pomagala pojačavaju preostali sluh, a brza reakcija skraćuje proces privikavanja na njegovo nošenje. Na taj način održavaju se aktivnima i sinapse u mozgu koje u suprotnom propadaju odnosno zaboravljaju slušanje. Kod problema s vidom djelujemo puno brže, naš sluh zaslužuje isto.

Slušanje je stvar povjerenja. Poslušati druge i priznati samom sebi gubitak sluha često nije lako. Slušni akustičari u Neurothu prva su adresa ne samo za osobe pogođene gubitkom sluha, već i za njihove članove obitelji.

Uvijek imaju otvoreno uho i mnogo savjeta, stoga ugovorite u najbližem Neurothovom slušnom centru termin za savjetodavni razgovor, najbolje zajedno s članom svoje obitelji. www.neuroth.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.