Zdravlje Simptomi i pomoć 22. prosinca 2016.

Znaš li zašto je opasno progutati tabletu bez vode?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Unatoč činjenici da možeš popiti tabletu bez vode, moraš se riješiti te loše navike, jer nisi svjesna u kakvu opasnost se upuštaš. Na uputama uz svake tablete piše da se uzimaju s dosta vode, a i većina liječnika napominje tu činjenicu prilikom ispisivanja recepta.

Ako uzmeš tabletu bez tekućine može ti se dogoditi da osjetiš nepodnošljivu bol u plućima i da nakon toga više ništa ne možeš staviti u usta i progutati. Tako možeš dehidrirati i završiti u bolnici.

Oštećenje tkiva jednjaka

Uzimanje tablete na suho može izazvati oštećenje tkiva jednjaka i opstrukciju. Neki lijekovi su korozivni, pa ako ti se zaglave u jednjaku, to vjerojatno nećeš osjetiti, jer u tom dijelu jednjaka nema osjeta boli. Sadržaj tablete može nagristi tkivo jednjaka i uzrokovati čir i rane koje mogu biti fatalne.

Većina lijekova koje danas ljudi koriste mogu izazvati upalu jednjaka, pa čak i vitamin C. Stoga je vrlo važno da svaku tabletu koju piješ uzimaš sa što više vode kako bi izbjegla zdravstvene smetnje.

Koji lijekovi debljaju?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.