Zdravlje Simptomi i pomoć 17. svibnja 2017.

Znaš li zašto je bitno znati koliki ti je tlak i kako ga možeš dovesti u ravnotežu?

Povišen_Krvni_Tlak
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan hipertenzije obilježava se danas 17. svibnja uz slogan "Saznajte koji je vaš krvni tlak", s namjerom da se podigne svijest o povišenom krvnom tlaku kao rizičnom faktoru za nastanak srčanožilnih bolesti.

U Hrvatskoj je hipertenzija zabilježena kod 45,6% muškaraca i 43% žena odrasle dobi, a gotovo polovica svih osoba s povišenim krvnim tlakom ne znaju da ga imaju. Također, polovica onih koji su ga svjesni, ništa ne poduzimaju kako bi ga snizili na preporučljive vrijednosti (ispod 140/90 mmHg). Osobe koje imaju povišen krvni tlak imaju povećan rizik za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara, zatajenja bubrega i iznenadne smrti. Iznimno ga je važno kontrolirati jer ne uzrokuje posebne tegobe pa ga se može okarakterizirati kao tihog ubojicu.

Pročitaj u kojim gradovima u Hrvatskoj danas besplatno možeš izmjeriti tlak i provjeriti masnoće i šećer u krvi

Kako bi se izbjegli rizici koje nosi visoki krvni tlak, osim redovitog mjerenja tlaka osobe s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću trebaju smanjiti dnevni kalorijski unos te polako mijenjati prehrambene, ali i životne navike. Dokazano je kako gubitak 10 suvišnih kilograma koji se postiže dijetom i održava se tijekom dvije godine uzrokuje sniženje vrijednosti krvnog tlaka za 6-9/4-6 mmHg.

Tlakomjer2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Optimalna tjelesna aktivnost jednako je bitna kao zdrav pristup i promjene u prehrani kod poremećaja krvnog tlaka te se preporučuje umjerena tjelesna aktivnost u trajanju od barem 30 minuta svaki dan. Kao sastavni dio promjena načina života i prehrane, redovita aerobna tjelovježba u osoba s hipertenzijom povezuje se sa sniženjem vrijednosti krvnog tlaka za 4-9/3-9 mmHg. Znanstvenici u SAD-u su razvili i brojnim kliničkim studijama ispitali DASH dijetu za hipertenziju koja se temelji na visokom unosu voća i povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju suhomesnatih proizvoda i soli. Dijeta se pokazala vrlo učinkovitom i moguće ju je prihvatiti dugoročno, kao način života.

Doznaj više o DASH dijeti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.