Zdravlje 29. svibnja 2016.

Znaš li što je vratni sindrom i kako ga prevenirati?

Vrat
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vratni sindrom nastaje zbog degenerativnih promjena u vratnoj kralježnici. Bol se širi od vrata prema jednom ili oba ramena, pa i prema prsnoj kosti, a zbog boli su često ukočeni mišići vrata i ramena. Prvu fazu treba mirovati, uz terapiju koju će vam eventualno prepisati liječnik. Preporučuje se ležanje na malom, valjkastom jastuku, da se rastereti vratna kralježnica

U drugoj fazi oporavka pomoći će stručno određene terapijske vježbe te toplinska terapija, navodi dr. Mile Batinić za portal HZJZ Primorsko-goranske županije.

Kralježnica stradava zbog manjka tjelovježbe

Kralježnica je skupina od 24 uzglobljene kosti koje su međusobno gibljive, a u nekom položaju održava je sinkrono djelovanje niza malih mišića. U njihovoj desinkronizaciji krije se tajna problema s leđima - lumbaga i išijasa. Opterećenja na kralježnicu s vremenom izazivaju i degeneraciju diskova između kralježaka.

Manjak tjelovježbe te svakodnevna izloženost stresu faktori su koji pridonose pojačanju boli i ukočenosti te spazmu mišića u donjem dijelu leđa ili na dijelovima ramenog i vratnog pojasa, a nerijetko stanja završavaju i glavoboljama. To znači da moraš povećati mišićnu aktivnost, a hodanje je dostupno svima.

Zato, kad dulje gledate u zaslon mobitela, pobrini se da kralježnica bude u neutralnom položaju. Svaki čas mijenjaj položaj ruke u kojoj držiš mobitel, spusti je malo niže, pa potom podigni malo više, pomiči lijevo-desno, a važno je i da vrat nije dugo u istom položaju. Pravilno držanje tijela je kad su uši, ramena, kukovi i gležnjevi u ravnoj liniji - uvježbaj tu pozu pred ogledalom. Za radnim stolom koljena trebaju biti u razini kukova.

Doznaj kako sve opterećuješ svoju kralježnicu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.