Zdravlje Prirodno liječenje 20. srpnja 2017.

Znaš li da iza stakla nisi sasvim sigurna od štetnih sunčevih zraka?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina ljudi pretpostavlja da prozori na njihovoj kući i automobilu učinkovito blokiraju ultraljubičasta zračenja. Ali dr. Adam Friedman, dermatolog za portal Prevention.com rekao je da to nije u potpunosti točno.

Što na kremama za sunčanje znače oznake UVA, UVB i UVC?

"Vjetrobransko staklo na automobilu blokira UVA i UVB zrake, ali bočni prozori odbijaju samo UVB zrake. UVA zrake neće 'spaliti' tvoju kožu, ali mogu uzrokovati rak", kaže Freidman i objašnjava: "Većina prozora na kućama također blokira samo UVB svjetlost (ultraljubičasto zračenje)." Sad kad to imaš na umu pazi da se zaštitiš od sunca i tijekom vožnje po jakom suncu.

Naocale_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Sve opasnosti sunčanja u solariju

Kada je riječ o staklu i zaštiti od sunca, ljeti je iznimno važno nositi adekvatne sunčane naočale.Osim što je nužno da imaju UV zaštitu, boja stakla trebala bi pratiti situacije u kojima nosiš naočale. Primarno je da ona odgovara tvom oku. Obično je zelena boja najugodnija, ali danas je obrada stakla izvanredna, te boja nije prioritet. Ako sunčane naočale koristiš za vožnju, najbolje je tzv. graduirano staklo, koje će imati pravilno raspoređen stupanj tamnjenja, od vrha ka donjem dijelu naočala. Gornji dio leća je zatamnjeniji na mjestu gdje najintenzivnije pada sunčeva svjetlost, a donji koji gleda više na komandnu ploču je svjetliji. Boravak na intenzivnom suncu zahtijeva dobar vid zaštite, ali ako si u brdima, na jezeru, moru, gdje postoji veći stupanj refleksije, bit će ti potreban drukčiji tip zaštite, kao i drukčija stakla, pa se u tom slučaju radije odluči za ona polarizirana.

Hrana koju koža voli

  • Ultraljubičasto zračenje sastoji se od A, B i C zraka, odnosno UVA, UVB i UVC.
  • UVC nema važnu ulogu jer ga apsorbira ozonski sloj.
  • UVB zračenje uzrokuje jaku fototoksičnost  i opekline
  • UVA zračenje prodire u dublje slojeve kože te djeluje na preuranjeno starenje kože i uzrokuje maligna oboljenja.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.