Zdravlje 21. studenoga 2017.

Znanstvena istraživanja: Naš mozak radi i nakon smrti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici su otkrili da mozak nastavlja raditi nakon što tijelo prestane pokazivati znakove života, što znači da je osoba svjesna vlastite smrti. Postoje dokazi da bi netko tko je umro mogao čak čuti da je proglašen mrtvim.

Rezultati istraživanja se podudaraju s radnjom filma "Flatliner" u kojem glumi Ellen Page. U filmu se skupina mladih liječnika upušta u opasan eksperiment u kojem kemijskim putem izazivaju zastoj srca kako bi otkrili što se događa nakon smrti.

Možda te zanima... Drugačiji pogled na život i smrt: Je li smrt zaista kraj? Psiha i seks

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta New York Langone School of Medicine istraživali su isti problem kroz dvostruke studije u Europi i SAD-u s osobama koje su se nakon srčanog zastoja "vratile u život".

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Autor studije dr. Sam Parnia rekao je da su ova proučavanja potvrdili i članovi medicinskog osoblja koji su prijavili smrt pacijenata, a kasnije su od istih osoba koje su tehnički bile mrtve čuli detalje razgovora što su vodili pored njihovih "mrtvih" tijela.

Liječnici potvrđuju smrt kada srce prestane raditi jer se u tom slučaju mozak ne može opskrbljivati kisikom i umire. Korteks mozga odgovoran za razmišljanje i obradu informacija koje dobiva iz pet osjetila, ako nema dovoda krvi prema dr. Parniji ugasi se unutar 2 do 20 sekundi jer se ne mogu očitati moždane aktivnosti na monitoru.

Peake_1 Možda te zanima... Ima li života poslije smrti? Psiha i seks

Kad nema protoka krvi to potiče lančanu reakciju staničnih procesa što rezultira smrću stanica mozga. Ipak, to može potrajati satima, nakon što se srce zaustavi, objašnjava dr. Parnia i ističe da i obavljanje kardiopulmonalne reanimacije (CPR) koja nije uspješno oživjela pacijenta može i dalje poslati krv u mozak, 15 % od ukupne količine potrebne za normalno funkcioniranje. I u tom slučaju dolazi do smrti moždanih stanica, ali sporije, kaže dr. Parnia.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.