Zdravlje Zdravlje žena 05. travnja 2017.

Znanstvenici su proizveli repliku ženskih reproduktivnih organa

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

EVATAR je umjetni ženski reproduktivni trakt veličine dlana, kojeg su proizveli znanstvenici i liječnici Sveučilišnog bolničkog centra Nortwestern. Kombinacijom ljudskog i tkiva miševa nastao je 3D model različitih dijelova ženskog reproduktivnog sustava, koji zapravo ni najmanje ne nalikuje maternici, jajovodima ili jajnicima.

Svaki odjeljak unutar ovog modela kvadratnog oblika predstavlja jedan dio ženskog reproduktivnog sustava: jajnike, jajovode, maternicu, cerviks i vaginu. U model se ubrizgava plava tekućina koja ima funkciju imitiranja krvi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sedam stvari koje tvoj ginekolog ne bi odobrio

Pošto svaki dio modela sadrži žive stanice odgovarajućeg dijela tijela, putem cjevčica kojima su međusobno spojeni i putem hormona, oni međusobno komuniciraju. Zahvaljujući tome, model savršeno prikazuje što se točno događa u ženskom tijelu unutar jednog menstrualnog ciklusa.

Personalizirani modeli

Krajnji cilj izrade ovog modela je korištenje matičnih stanica pacijentice kako bi se stvorio personalizirani model njenih reproduktivnih organa, na kojem bi se zatim testirali novi lijekovi i tretmani. Na taj bi se način provjerila učinkovitost i sigurnost korištenja određenog postupka ili lijeka prije no što se pacijentica podvrgne istom.   | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svakoj 11. ženi prijeti rak dojke, a samopregled traje 10 minuta

Bolje razumijevanje bolesti

EVATAR će također pomoći znanstvenicima da bolje razumiju pojavu i razvoj bolesti ženskog reproduktivnog sustava, poput endometrioze, mioma, raka i neplodnosti.

"Ovo je uistinu revolucionarna tehnologija koja će nam pomoći razviti individualne tretmane i razumjeti razlike u probavljanju lijekova između žena i muškaraca. Na isti bi se način, uz pomoć matičnih stanica, moglo proizvesti i model srca, pluća ili jetre. To bi nam omogućilo da na replici nečijih organa testiramo 10 različitih lijekova u 10 različitih doza i odredimo najbolju opciju za pacijenta", izjavila je voditeljica istraživanjaTeresa Woodruff, za sciencedaily.com.

Kondomi, jogurt i pamučne gaćice - recept za zdravu vaginu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.