Zdravlje 31. kolovoza 2011.

Život u zatvoru ambrozije

Ambrozija02
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svake godine u mjesecu kolovozu 15 do 25 posto stanovnika kontinentalne Hrvatske počinje patiti od alergije na ambroziju ili točnije, alergijskog rinitisa. Donosimo iskustvo Zagrepčanina Danijela Bubanovića, koji se prije nekoliko godina prvi put susreo s alergijom na ambroziju

Od različitih vrsta alergija pati 31,5% Hrvata

Koliko Hrvata pati od alergija, te koliko je alergičara na pelud alergično upravo na ambroziju otkrila nam je mr.sc. Marina Polić Vižintin, dr.med. i voditeljica Odjela za zdravstvenu statistiku iz Zavoda za javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar.

Od različitih vrsta alergije pati 31,5 posto Hrvata. Najčešće do alergije dovode grinje iz kućne i uredske prašine; one izazivaju do 80 posto alergija. No, mnogo su žešće alergije što ih izazivaju trava, ili pelud, ili korovi (u koje spada ambrozija). 

Alergija na ambroziju

Voditeljica odjela za zdravstvenu statistiku, mr.sc. Marina Polić Vižintin objasnila je i kako se ambrozija u posljednje vrijeme jako razmnožila i  kako su bolesnici koje zahvaća svih dobnih skupina.

Među alergičarima na pelud njih čak 75% alergično je upravo na ambroziju tako da svake godine u mjesecu kolovozu 15 do 25 posto stanovnika kontinentalne Hrvatske počinje patiti od alergije na ambroziju ili, točnije, alergijskog rinitisa. Kod nas je alergija na ambroziju jako učestala jer se ambrozija u posljednje vrijeme jako razmnožila.

Alergija na ambroziju spada u skupinu polenoza, alergijskih bolesti koje uzrokuju peludi. Od svih korova, ambrozija je najagresivnija. Raznih korova ima sve više, vjerojatno jer ima sve više ugljičnog dioksida od kojeg bolje diše. Pojavljuju se smetnje dišnih organa: kihanje, nadraženo grlo,  grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu. U četvrtine bolesnika s alergijskom hunjavicom razvija se astma. Sigurna dijagnoza alergije na ambroziju postavlja se kožnim ubodnim testom.

U Zagrebu se povećao broj mlađih i starijih alergičara

U Zagrebu je u 2009. godini bilo 3198 hospitalizacija zbog alergijskog rinitisa i astme (u dnevnim bolnicama i stacionaru) i to 2208 zbog astme i 990 zbog alergijskog rinitisa. Taj broj se u 2010. godini još povećao kada je liječničku pomoć u bolnicama zatražilo 3400 Zagrepčana od čega 2339 zbog astme, a 1061 zbog alergijskog rinitisa. Interesantno je da su bolesnici bili svih dobnih skupina, od najmlađih do vrlo starih.

Povodom ovih podataka donosimo iskustvo Zagrepčanina Danijela Bubanovića,  koji se prije nekoliko godina prvi put susreo s alergijom na ambroziju. Njegovu priču pročitaj na drugoj stranici.

Iskustvo alergičara

Danijel nam je pojasnio je kako je primijetio prve simptome alergije na ambroziju, te kojim metodama ublažava simptome ove neugodne alergije.

Kako se javila alergija/simptomi?

Jedno jutro sredinom kolovoza sam osjetio iritaciju na očima i povremeno sam kihao. Mislio sam da se radi o laganoj prehladi kojoj bi uzrok mogao biti propuh, no stanje se poprilično brzo pogoršalo. Već sljedeći dan sam dobio upalu oka uz peckanje nosa i ždrijela. Neprestano sam šmrcao, a kihanje je bilo sve učestalije. Do tada nisam nikad imao nikakvih problema s alergijama i ambrozija mi nije ni najmanje smetala.

Koliko smetaju simptomi?

Ne radi se o boli već o vrlo neugodnom osjećaju iritacije, svrbeža i peckanja očiju, grla i nosa. Teže se koncentriram i simptomi me ometaju tijekom cijelog dana. Tijekom noći se budim nekoliko puta zbog kihanja i svrbeži očiju.

Kako ublažavam simptome?

Nastojim izbjegavati izlaske van koliko god je to moguće i zadržavati se u zatvorenim klimatiziranim prostorima. Odjeća i posteljina vrlo često sadržavaju čestice peludi pa ih je potrebno redovito mijenjati.

Koncentrirao sam se na jačanje imuniteta, pa uz prehranu koristim i dodatne vitamine. Lijekovi su nažalost neizbježni.

Koristim blokatore za oči i nos na bazi kortikosteroida u kombinaciji s tabletama jer imam teži oblik alergije i funkcionirati mogu jedino uz lijekove. Za vrijeme kišnih dana alergija na ambroziju se mnogo lakše podnosi, no nažalost vrijeme je vrlo sušno pa sam konstantno na oprezu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.