Zdravlje 27. srpnja 2012.

Ženske tegobe na moru (1. dio)

Ztegobe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sunce, more, bezbrižna opuštanja uz plažu i ljetnu dokolicu ženama nažalost mogu zasjeniti tegobe u urogenitalnom sustavu. Česte i neugodne upale mjehura mogu doista pokvariti odmor. Saznaj kako izbjeći nezgodna peckanja i bolove na godišnjem odmoru

Urin je sterilan u mokraćnom mjehuru, a pojam infekcije urinarnog trakta odnosi se na prisutnost mikroorganizama u urinarnom traktu, što uključuje mokraćni mjehur, mokraćovod i bubrege. Escherichia coli glavni je urinarni pathogen i “odgovorna” je za 85 posto infekcija mokraćnog trakta u populaciji.

Najugroženije su trudnice

Druge patogene bakterije (Enterococcus, Staphylococcus, Proteus i Klebsiella) također mogu biti uzrokom infekcije. Infekcije mokraćnog sustava značajno su učestalije u žena nego u muškaraca te se procjenjuje da 25 posto žena ima barem jednu infekciju mokraćnog sustava u životu, a mnoge iskuse više epizoda.

Postoje i populacije koje su dodatno ugrožene ovim zdravstvenim problemom, a to su žene u perimenopauzi i trudnice. Infekcije urinarnog trakta posebno su česte u trudnica jer su karakteristike urina u trudnoći pogodnije za rast bakterija u odnosu na urin žena koje nisu trudne. 

Razmnožavanje uzrokuje infekciju

Budući da je urin sterilan, za razvoj infekcije potreban je prodor i bujanje bakterija u urinarnom traktu. Ako se bakterije i zateknu u mokraćnom sustavu, one neće izazvati infekciju ukoliko se ne razmnože.

Razmnožavanje se događa putem prianjanja na mukozne površine urinarnog trakta s posljedičnim bakterijskim umnožavanjem i infekcijom tkiva domaćina. Bakterijske površinske strukture koje se nazivaju fimbrije ili pili prianjaju uz receptore tkiva domaćina te se stoga smatra da tvari koje posjeduju antiadhezijski učinak mogu spriječiti bakterijsku infekciju.

Moćna brusnica

Jedna od tvari koje dokazano spriječavaju prianjanje bakterija uz stijenku mokraćnog mjehura su biološki aktivni polifenoli iz brusnice. Najzastupljeniji antioksidansi u brusnicama su proantocijanidini, tvari koje spriječavaju razmnožavanje te prijanjanje bakterije E.coli, uzročnika urinarnih infekcija, za stijenke mokraćnog trakta. Strategije za prevenciju upale mokraćnog mjehura u ljetnom periodu: 

  • Pij sokove i čajeve od brusnice 
  • Uzimaj dodatak prehrani na bazi brusnice ili D-manoze
  • Redovito uzimaj probiotike putem fermentiranih mliječnih proizvoda ili putem dodataka prehrani
  • Jedi obilje tamnog bobičastog voća, lubenice, dinje
  • Uzimaj dodatni vitamin C 
  • Pij barem 1,5 L tekućine, najbolje izvorske vode i uvinog čaja 
  • Nikad ne boravi na plaži u mokrom kupaćem kostimu!

Sljedeći tjedan čitaj na zdravojkravi.hr kako spriječiti kandidijazu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.