Zdravlje 25. srpnja 2017.

Žena umrla od virusa kojeg joj je prenijela zaražena mačka?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvi slučaj? Sindrom trombocitopenije relativno je nova zarazna bolest, koja se počela pojavljivati u Kini, Koreji i Japanu. Trećina ljudi koja se zarazi njime umre.

Žena u Japanu preminula je od bolesti koju izazivaju krpelji, a koju joj je prenijela mačka ugrizom, pretpostavlja se. Ovo se smatra prvim prijenosom ove bolesti na ljudsko biće s drugog sisavca, javlja BBC.

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je kako je žena u 50-tima pomagala bolesnoj mački lutalici kad ju je ova ugrizla. Umrla je deset dana kasnije od jake groznice sa sindromom trombocitopenije (SFTS), koju prenose krpelji. S obzirom na to da na tijelu nisu pronašli tragove ugriza krpelja, doktori pretpostavljaju da je žena dobila bolest preko zaražene mačke. "Nije potvrđeno da je virus dobila od mačke, ali postoji mogućnost da je ovo prvi slučaj", rekao je izvor.

Stiže navala krpelja - evo kojih 7 bolesti nose sa sobom

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

SFTS relativno je nova zarazna bolest, koja se počela pojavljivati u Kini, Koreji i Japanu. Postotak smrtnosti kod ovog virusa je do 30 posto, a posebno je visok kod starijih ljudi. Japanski mediji navode kako se u toj zemlji prvi put pojavio 2013. godine. Japansko ministarstvo zdravstva izjavilo je kako je ova smrt još uvijek rijedak slučaj, ali je upozorilo ljude da budu pažljivi kada su u kontaktu sa životinjama lošeg zdravlja.

Djelotvorne metode za "tjeranje" krpelja iz vlastitog vrta i kako ga skinuti s kože?

Globalno, ugrizi krpelja većinom se povezuju s prijenosom lajmske bolesti (borelioze), koja može rezultirati i smrću ako se ne liječi.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.