Zdravlje Zdravlje žena 20. kolovoza 2019.

Žena otkrila da je crv živio u njezinim preponama!

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jednom si sigurno imala uraslu dlaku, pogotovo u području prepona. No, što ako je umjesto urasle dlake to zapravo ličinka koja ti živi ispod kože? To se upravo dogodilo ženi na Floridi kojoj liječnici mjesecima nisu utvrdili uzrok.

Health piše o slučaju jedne 36-godišnjakinje koja je nakon povratka s medenog mjeseca u Belizeu u Južnoj Americi primijetila malu ranu na preponi, navodi se u izvještaju objavljenom u Journal of Investigative Medicine High Impact Case Reports. Dva mjeseca kasnije otišla je liječniku i rekla da ju je možda ugrizao kukac, ali nije bila sigurna. 

"Dok je bila u Belizeu, jahala je na konju nakon čega je pronašla krpelja na leđima", piše u izvještaju, dodajući: "Odmah je uklonila krpelja i izjavila da je na njoj bio manje od sat vremena." 

Liječnik joj je propisao antibiotike, ali rana nije potpuno zacijelila. Žena je potom otišla posjetiti specijaliste u Općoj bolnici Tampa, gdje je rekla liječnicima da je prilikom istiskivanja rane na preponi procurila bistra tekućina. Rekla je da je pokušala ukloniti ono što je smatrala da je urasla dlaka, ali nije mogla. Liječnici su je zatim uputili dermatologu, ali ona nije bila zadovoljna. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stoga je otišla u Memorijalnu bolnicu Tampa po drugo mišljenje, a tek tada su liječnici pronašli "malu, tvrdu masu" ispod kože i obavili operaciju kako bi je uklonili. "Strano tijelo je nakon toga poslano patologu na identifikaciju i analizu", navodi se u izvještaju, dodajući: "Patolog je objekt identificirao kao ličinku štrka. Nakon uklanjanja štrka, lezija je u potpunosti nestala nakon što je pacijentica njegovala ranu tjedan dana. "

Štrk je podrijetlom iz tropskih područja Amerike, a te ličinke lako dospijevaju ispod kože. Mještani su je čak naučili izvući na razne način. "Lokalni stanovnici Belizea guše ličinke primjenjujući tvari koje će zatvoriti ranu, stavljanjem vazelina, traka slanine, laka za nokte ili biljnih ekstrakata iznad središnjeg punkta. Nekoliko sati nakon zatvaranja rane ličinke će izbaciti glavu tražeći zrak. Tada se pincetama može fizički izdvojiti ili izvršiti pritisak oko šupljine koja pomaže u izbacivanju ličinke", stoji u izvještaju. 

Mještani lako prepoznaju rane nastale zbog štrkova, ali ponekad mogu biti zbunjujuće za liječnike koji nisu upoznati s njihovim izgledom. 

Možda te zanima... Svrbež u preponama: Zašto nastaje i kako ga se riješiti? Zdravlje Možda te zanima... Zašto se pojačano znojiš u području prepona i što učiniti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.