Zdravlje Zdravlje žena 12. rujna 2021.

Vrste cisti, simptomi i komplikacije koje mogu izazvati

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Dr.. med. Jadranka Belan Žuklić, specijalistica ginekologije i porodništva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ciste su tvorevine ispunjene tekućinom, a mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Ne rastu uobičajeno razmnožavanjem stanica, nego nagomilavanjem tkivne tekućine. Ciste se mogu povremeno javiti i najčešće nije potrebno nikakvo liječenje jer većinom spontano nestanu, ali neke mogu uzrokovati komplikacije te ih je potrebno odstraniti.

Gdje sve mogu nastati i koji tipovi cista postoje

"Ciste nastaju uglavnom na jajnicima, a rijetko na drugim dijelovima spolnog sustava. Ciste na rodnici, stidnici ili paraovarijske ciste su uglavnom razvojne ciste – nastaju tijekom razvoja spolnih organa i ne treba ih odstranjivati, ako nisu velike i ako ne stvaraju tegobe. Na ulazu u rodnicu se može pojaviti cista Bartholinijeve žlijezde koja nastaje zbog začepljenja izvodnog kanalića žlijezde koja vlaži predvorje rodnice, a može se razviti i upala. Žene starije dobi nekada se uplaše da im se pojavila cista koja se spušta iz rodnice, a zapravo je riječ o spuštenom mokraćnom mjehuru", objašnjava dr. med. Jadranka Belan Žuklić, specijalistica ginekologije i porodništva iz Poliklinike Eljuga u Zagrebu.

Ginekologinja tumači da može nastati nekoliko vrsta cista, najčešće su to funkcionalne ciste, zatim cistične tvorbe kao posljedica upale jajnika i jajovoda (tuboovarijski apsces), endometriotične ("čokoladne") ciste, ali i dobroćudni i zloćudni tumori cističnog izgleda. Objašnjava da je kod procjene tipa ciste vrlo važna dob u kojoj se pojavljuje, simptomi, ultrazvučni izgled te vrijednosti tumorskih markera.

Kada je cista bezopasna i može li proći sama od sebe te kako se to događa, objašnjava dr. Belan Žuklić: "Funkcionalne ciste su uglavnom bezopasne. To su ciste koje nastaju zbog hormonskih promjena u normalnim strukturama jajnika (folikuli, žuto tijelo, teka stanice). Mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi žena reproduktivne dobi, ali češće u vrijeme izraženijih hormonskih oscilacija - u adolescenciji (prvih godina od pojave menstruacije) te pred nastup menopauze. Te ciste uglavnom nisu veće od 5 cm i obično spontano nestanu kroz 2 do 3 mjeseca."

Simptomi

Ciste većinom ne stvaraju nikakve simptome dok svojom veličinom ne počnu pritiskati okolne organe (mokraćni mjehur, debelo crijevo, velike krvne žile u maloj zdjelici) te ako se ne rotira oko svoje baze zbog čega dolazi do poremećaja cirkulacije ili ako zbog prsnuća ciste dođe do nadražaja potrbušnice. Liječnica je navela još neke od simptoma zbog kojih se može posumnjati na cistu:

  • Na funkcionalnu cistu može upućivati raniji nastup ili kašnjenje menstruacije, krvarenje između menstruacija, bol u donjem dijelu trbuha u drugoj fazi ciklusa i sl.
  • Zbog pritiska ciste na mokraćni mjehur može se javiti učestalo ili otežano mokrenje.
  • Cikličko javljanje boli, jako bolne menstruacije, bol pri spolnom odnosu ili pražnjenju stolice mogu upućivati na endometriotičnu cistu.
  • Pritisak i nelagoda u maloj zdjelici koji traju dulje vrijeme (više mjeseci), nadutost, oticanje trbuha, gubitak apetita i mršavljenje, mogu upozoravati na zloćudnu bolest u trbuhu te uvijek treba napraviti ginekološki pregled.

Dr. Belan Žuklić objašnjava tko je i zašto skloniji cistama: "Na pojavljivanje može utjecati poremećen rad štitnjače, korištenje Mirene ili tzv. 'mini' kontracepcijskih tableta, a prema nekim istraživanjima cistama su sklonije jako mršave žene te pušačice. Funkcionalne ciste se rjeđe pojavljuju kod žena koje koriste kombinirane kontracepcijske tablete i stoga se koriste u prevenciji nastanka cista jajnika."

Grudiu_3 Možda te zanima... Upućuje li bol u dojkama na ciste? Zdravlje

Komplikacije

Folikularna cista nastaje uslijed izostanka ovulacije, dok luteinska (funkcionalna) cista nastaje kao posljedica izostanka involucije žutog tijela, koje se formira po ovulaciji. "Ako funkcionalna cista naraste desetak centimetara ili se rotira oko svoje osi može izazvati iznenadnu jaku bol te se mora hitno operativno odstraniti. Tuboovarijski apsces je opasan u smislu da se upala može proširiti na potrbušnicu zdjelice i izazvati septičko stanje pacijentice zbog čega je potrebno intravensko liječenje kombinacijom antibiotika i operacijski zahvat. Kod mladih žena se kao posljedica može javiti neplodnost.

Takav tip upale se rijetko javlja kod žena nakon menopauze i tada uvijek treba biti oprezan da se u podlozi ne skriva zloćudni proces. Tijekom ultrazvučnog pregleda na zloćudni proces jajnika može upućivati ako se ciste pojavljuju na oba jajnika, ako su građene od više šupljina sa solidnim izraslinama i povećanom prokrvljenošću te, ako istovremeno postoji slobodna tekućina oko maternice i jajnika. Svaka cista u postmenopauzi, godinu dana nakon zadnje menstruacije u životu je upozoravajuća", upozorava dr. Belan Žuklić.

Trbuh-Jajnici_1 Možda te zanima... Razlika između policističnih jajnika i ciste na jajnicima Zdravlje

Metode liječenja

Ginekolognja iz Poliklinike Eljuga u Zagrebu objašnjava kada je potrebna kirurška intervencija: "Ako je cista prisutna dulje vrijeme, ako raste i izaziva bolove, treba je ukloniti poštednom laparoskopskom operacijom. Ako je u obitelji bilo raka jajnika, trupa maternice, dojke ili debelog crijeva, liječnik se prije odlučuje za operacijsko odstranjenje ciste. Ako se tijekom operacije vidi da cista ima neke osobine koje mogu upućivati na zloćudnost, šalje se na hitnu patohistološku analizu te se operacija izvodi klasičnim putem ("na otvorenom trbuhu"), odnosno proširuje opseg operacije. Na takvu mogućnost se pacijentica uvijek upozori prije same operacije."

Razlika između cisti i policističnih jajnika