Zdravlje 05. rujna 2014.

Upućuje li bol u dojkama na ciste?

Grudiu_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi cisti u dojkama su bol i probadanje, a terapija prirodnim čajevima i kapima na bazi nevena, imele i bazge mogu pomoći. Kako ih izliječiti pomoću fitoterapije objasnila je dr. Ksenija Krajina Pokupec i naglasila da se u imunološke i protutumorske biljke trebaju ukomponirati i protustresne biljke jer su sve pacijentice uplašene i pod stresom

Mnoge tegobe vezane za grudi tek su iritantan uvod u mjesečnicu. Ponekad, međutim, izazivaju pretjeranu osjetljivost, nastanak kvržica i bol, a katkad uopće nisu vezane za tvoj mjesečni ciklus. Iako najčešće promjene imaju jednostavno objašnjenje, redovito ih prati i pregledavaj grudi. 

Hormonske oscilacije

Ciste su najčešći uzrok kvržica i bolova u grudima u žena između 30 i 50 godina. Potpuno su benigne, a simptomi, koji se pogoršavaju prije mjesečnice, uključuju natekle i bolne grudi te jednu ili više kvržica. Smatra se da su fibrocistične promjene u grudima povezane s mjesečnim oscilacijama hormonske razine u tijelu. Svaki se mjesec tijelo sprema za moguću trudnoću i grudi se spremaju za stvaranje mlijeka. Bolest vjerojatno nastaje zbog takve reakcije grudi na hormonske podražaje tijekom ciklusa. Ako su i druge žene u tvojoj obitelji bolovale od fibrocistične bolesti dojke, vjerojatno ćeš je imati i ti.

Kako se riješiti cista?

''Poštovana, molim da mi preporučite čajeve koji bi mi pomogli da se riješim cisti u dojkama. Naime, imam ih po nekoliko raznih veličina u obje dojke. Imam 38 godina. Molila bih da mi kažete koje čajeve da pijem, u kojim količinama i koliko dugo. Hvala vam od srca!''

Biljni pripravci koji djeluju

Fitoterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec kaže kako pacijentice obično umiri kad im kaže da je dobro što ih dojke bole jer, napominje, cistice i fibroadenom svojim rastom i širenjem stvaraju bol i probadanje dok, s druge strane, karcinom obično ne boli.

''Što se tiče cista na dojkama i fibrocistične mastopatije te eventualno postojećeg fibroadenoma dojke (a to su dobroćudni tumori), na njih treba djelovati imunološkim i protutumorskim biljkama te ukomponirati u čaj i kapi i protustresne biljke jer su sve pacijentice uplašene i pod stresom. Čaj i kapi su na bazi nevena, imele, bazge, valerijene, zlatnice, vrkute koja je ujedno i preventiva karcinomu prema nekim istraživanjima, kora vrbe.

Kremom je potrebno namazati obje dojke svaki dan, ujutro i navečer'', objasnila je Ksenija Krajina Pokupec. ''Neven, geranium, majoran i shea maslac su neki od sastojaka kreme koja dakle nije mast te se može prati i ne masti odjeću niti posteljinu. Osim toga, kroz kremu koža i diše jer pore nisu zatvorene mastima i uljima.''

Pročitaj 10 ayurvedskih savjete za lijepe i zdrave grudi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.