Zdravlje Simptomi i pomoć 02. ožujka 2018.

Inovativni lijek protiv raka pluća u hrvatskim bolnicama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski bolesnici s dijagnozom raka pluća imaju mogućnost liječenja s četiri nova, inovativna lijeka na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Do sada su ove terapije bolesnicima u Hrvatskoj bile dostupne isključivo kroz program donacija, što je značilo da je tek mali broj oboljelih od raka pluća dobio mogućnost liječenja inovativnim lijekovima.

Zahvaljujući novim metodama liječenja oboljeli od raka pluća danas s metastatskim karcinomom mogu živjeti duže od 10 godina. U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3.000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje naših pacijenata je ispod 10 posto što nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja. Danas rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već kronična bolest, zahvaljujući terapijskim dostignućima i mogućnostima kakve se odsad primjenjuju i u liječenju hrvatskih bolesnika.

"Prva velika promjena u liječenju raka pluća je otkriće pametnih, ciljanih lijekova, odnosno ciljane terapije. Zahvaljujući tim lijekovima, mnogo je naših bolesnika prošlo pet godina života s metastatskim karcinomom, a očekujemo da ćemo u budućnosti prijeći i granicu od deset godina. Prije dvije godine u Hrvatskoj se počela primjenjivati i imunoterapija koja potiče vlastito tijelo da se bori protiv karcinoma", istaknuo je Predsjednik Hrvatskoga torakalnog društva Toraks akademik Miroslav Samaržija na javnoj tribini "Novosti u liječenju raka pluća", održanoj 1. ožujka u Zagrebu.

Možda te zanima... Dijagnosticiran ti je rak pluća? Evo kako si pomoći Zdravlje Možda te zanima... Imunoterapija - nov način liječenja karcinoma pluća Zdravlje

Pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb prof. Marko Jakopović ustvrdio je kako dijagnoza karcinoma raka pluća više ne mora biti smrtonosna presuda. "U kombinaciji sa svim dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi put većem postotku naših bolesnika karcinom pretvoriti u kroničnu bolest. Zahvaljujući ciljanoj terapiji i imunoterapiji u budućnosti se preživljenje više neće mjeriti mjesecima, nego godinama“, istaknuo je prof. Jakopović.

 | Author: Udruga TORAKS Foto: Udruga TORAKS

S novim lijekom oboljeli više ne moraju biti osuđeni na smrt

Zdravstvena skrb oboljelih od raka pluća je vrlo kompleksna i zahtjeva multidisciplinarni pristup. "Medicinska sestra kao dio tima vodi pacijente kroz cijeli proces od dijagnoze do liječenja, prati popratne pojave i edukaciju usmjerava na upravljanje svim popratnim pojavama specifičnog onkološkog liječenja. Znanje o tumorima se mijenja iz dana u dan, mijenjaju se terapijski protokoli, a to od zdravstvenih profesionalaca zahtjeva dodatni angažman i kontinuiranu edukaciju, 18 WCLC u Yokohami predstavljene su smjernice za upravljanje toksičnostima povezanih za primjenu imunoterapije (New Global Guidelines for Nurses)", istaknula je Sandra Karabatić magistra sestrinstva glavna sestra zavoda za tumore pluća i sredoprsja.

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći rak u muškaraca, a treći najčešći kod žena.
Godišnje se otkrije oko 3.000 novih bolesnika s ovom zloćudnom bolesti, a u istom razdoblju od nje umre oko 2.900 osoba.
Novi, pametni lijekovi omogućuju ciljanu terapiju koja djeluje na specifične mutacije gena, odnosno omogućuju blokiranje rasta tumora, što rezultira pretvaranjem bolesnika s rakom pluća u bolesnike s kroničnom bolešću.
Istaknuo je Ivica Belina prof. edukac. reh. predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.
Možda te zanima... Klikni i besplatno preuzmi priručnik "Živjeti s rakom pluća" Zdravlje Možda te zanima... Prirodni načini za čišćenje pluća i nakupljenih toksina Zdravlje

Hrvatsko torakalno društvo TORAKS neprofitna je organizacija osnovana 2009. godine koja objedinjuje pulmologe, onkologe, interniste, citologe, torakalne kirurge, radiologe, bazične znanstvenike, liječnike obiteljske medicine te medicinske sestre koji zajednički skrbe o oboljelima od plućnih bolesti iz cijele Hrvatske. Cilj djelovanja društva TORAKS je povećanje svijesti građana o bolestima pluća i prsnog koša koje spadaju među najčešće i najzloćudnije bolesti današnjeg civiliziranog svijeta.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.