Zdravlje Simptomi i pomoć 09. ožujka 2019.

8 simptoma oštećenja perifernih živaca i 7 najčešćih uzroka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U tijelu postoje milijuni živaca, periferni živci uglavnom nalikuju granama na drveću koje se šire posvuda i donose informacije do glavnih spremnika - mozga i kičmene moždine. Kada je sve u redu, mozak dobiva potrebne informacije pa osoba može upravljati svojim mišićima, prepoznati bol, a unutarnji organi rade optimalno. Otkrivamo što se događa kada su periferni živci oštećeni i kako to prepoznati.

Kada su periferni živci oštećeni hodanje može postati izazov, osoba gubi osjet boli pa često završi s teškim ozljedama jer je ništa ne boli kada primjerice stavi ruku na vreli štednjak.

"Periferna neuropatija (oštećenje perifernih živaca) je loša funkcija perifernih živaca i može prekinuti osjet, mišićnu aktivnost ili funkciju unutarnjih organa. Simptomi se mogu pojaviti pojedinačno ili u kombinaciji. Na primjer, mišići koje opskrbljuje oštećeni živac mogu oslabiti i zakržljati.

U različitim dijelovima tijela mogu se razviti bol, neosjetljivost, trnci, oteknuće i crvenilo. Učinci mogu nastati nakon oštećenja pojedinog živca (mononeuropatija) ili dva ili više živaca (višestruka mononeuropatija) ili istodobno mnogih živaca po tijelu (polineuropatija)", definira bolest MSD Medicinski priručnik za pacijente, objavljen pod pokroviteljstvom Hrvatske liječničke komore u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD.

Ruka2 Možda te zanima... Trnci u ruci ne smiju se ignorirati Zdravlje

Bad_Food Možda te zanima... Loša prehrana uzrok trnaca u tijelu Zdravlje

Najčešći uzroci neuropatije

  • Dijabetes, najčešći oblik dijabetička neuropatija, polineuropatija koja uzrokuje bolne trnce ili osjet pečenja u šakama i stopalima
  • Infekcije, ponekad uzrokovane otrovom koji stvaraju neke bakterije (kao kod difterije)
  • Traume, primjerice nastale u prometnoj nesreći
  • Autoimune reakcije, kao kod Guillain - Barreova sindroma (naglo pogoršanje mišićne slabosti, koja katkad dovodi do paralize), hepatitis C, HIV, reumatoidni artritis.
  • Razni otrovi, (npr. alkoholizam, lijekovi protiv raka, arsen) mogu oštetiti periferne živce  i uzrokovati polineuropatiju ili rjeđe mononeuropatiju.
  • Rak, može uzrokovati polineuropatiju bilo neposrednim prožimanjem ili pritiskom živaca ili stvaranjem otrovnih tvari.
  • Prehrambeni manjkovi i metabolički poremećaji

Ali kod 30 do 40 posto slučajeva s neuropatijom uzrok je nepoznat, prema klinici u Clevelandu. "Kronična polineuropatija pokazuje sklonost polaganom razvijanju, često mjesecima i godinama i uglavnom počinje u stopalima ili katkad u šakama", kaže dr. Isha Gupta, neurologinja iz New Yorka i ističe spor razvoj bolesti kao prednost jer se može liječiti prije nego što se pogorša. Stoga ako imaš neke od sljedećih simptoma, obavezno posjeti liječnika:

Ukočenost, trnci, osjećaj žarenja

Ove senzacije mogu nastati u rukama, nogama ili i u rukama i u nogama. "Često tijekom spavanja zna doći do pritiska na živce pa simptomi kao što su trnci, ukočenost mogu biti privremeni", kaže Gupta i savjetuje posjet liječniku, ako osjećaj trnjenja i ukočenosti potraje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nemogućnost da se uopće ili teško pokrene određeni dio tijela

"Ako su pogođeni motorni živci, onda se može pojaviti slabost ili čak paraliza", kaže R. dr. sc. Glenn Smith, neurolog. Ti simptomi također mogu ukazivati na to da postoji temeljni problem koji zahtijeva hitnu obradu, pa je najbolje potražiti hitnu pomoć.

Bol koja se iz leđa spušta samo u jednu nogu

Stalna oštra bol, osjećaj žarenja i trnci koji počinju u donjem dijelu leđa i putuju niz stražnji dio noge može upućivati na išijas. To se događa kada je živac pritisnut ili oštećen, zbog hernije diska u kralježnici ili neke druge bolesti poput dijabetesa.

Povećana nespretnost

"Ako se osoba odjednom često spotiče i pada, to može značiti da je oštećen veliki živac koji utječe na osjet i dolazi do poremećaja koordinacije. To može upućivati i na Parkinsonovu bolest za koju je tipično oštećenje moždanih stanica", kaže Smith

Osjećaj hitnosti odlaska na WC

Oštećeni živci mogu mozgu slati krivu informaciju da je mjehur pun, pa se javlja osjećaj hitnosti odlaska u toalet. Ovo je češće kod žena koje su rodile te kod oboljelih od dijabetesa.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Mokrenje nakon seksa može smanjiti razvoj infekcije mokraćnog sustava

Kratke intenzivne glavobolje, pout električnih šokova

Takve simptome može uzrokovati okcipitalna neuralgija, stanje koje se može dogoditi kada se živac u vratu stegne. U tom slučaju mogu pomoći takozvane blokade koje liječnik injektira. 

Pucanje kože na rubovima usana Možda te zanima... Koji vitamini vam nedostaju ako vam puca koža, imate grčeve ili vam ispada kosa? Zdravlje

Noga-Okomita Možda te zanima... Loša cirkulacija ipak nije bezazlena? Zdravlje

Premalo ili previše znojenja

To bi mogao biti znak da su živci koji nose informacije iz mozga do znojnih žlijezda oštećeni. Liječnik obiteljske medicine u tom slučaju može dati uputnicu za testove koji mjere otkucaje srca i znojenje.

Nedostatak osjeta

"Senzorni živci trebali bi 'reći' svom mozgu da je površina opasna na neki način i ako oni ne rade svoj posao pravilno, nesreće i nezgode događaju se češće. Ako osoba zadobije opekline, rezove ili druge traume jer nije shvatila da je dirala nešto vruće, oštro ili na neki drugi način neugodno, obavezno se treba javiti liječniku", kaže Smith.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.