Zdravlje Zdravlje žena 06. listopada 2016.

Zbog rizika od raka, istraživači usporedili aluminij iz dezodoransa s azbestom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već se odavno pretpostavlja kako spojevi aluminija pristuni u dezodoransima mogu biti uzročnik raka. No, sada je tu teoriju potvrdila švicarska studija, pokazavši da aluminijev spoj, koji se nalazi u antiprespirantima te blokira znojenje, potiče rast i širenje tumorskih stanica dojke.

Osim privremenog blokiranja znojnih žlijezda, ovi spojevi mogu se taložiti u tkivu dojke i izazvati učinke slične djelovanju estrogena.

Aluminijev klorid oponaša djelovanje estrogena

Toksičan spoj se taloži unutar kože kako bi se postigla blokada žlijezda znojnica, a tijekom vremena se nakuplja u tkivu dojke. Oponašajući djelovanje hormona estrogena, aluminijev klorid pri dugoročnom korištenju djeluje kao pogonsko gorivo za stvaranje tumora, pomažući im da se formira i proširi po cijelom tijelu.

Jedan od autora studije, dr. Andre-Pascal Sappino i njegovi kolege procijenili su učinke aluminijevog klorida na izoliranim humanim stanicama te proveli ispitivanje. Primijetili su da dugotrajno izlaganje kemikaliji ne samo da utječe na stvaranje stanica tumora, već i na metastaziranje, što znači da potiče širanje zloćudnih stanica po cijelom tijelu.

Aluminij klorid je toliko štetan za ljudsko tijelo da su ga istraživači usporedili s azbestom. Azbest je naziv za štetan spoj vlaknastih minerala koji se nekada koristo kao građevinski materijal. Azbest  je zabranjen nakon što je utvrđeno kako je glavni uzrok nekih oblika raka.

"Azbest je jeftin, ima vrlo atraktivan industrijski potencijal, a trebalo je 50 godina da ga se zabrani," rekao je dr. Sappino i dodao. "Nadamo se da neće tako dugo trebati da se zabrani aluminijev klorid u dezodoransima."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.